BRATISLAVA - Myslím, že žiadnemu oku neunikol pohľad na trávnik zasypaný gaštanmi. Radosť z tohoto plodu majú najmä deti, pre ktoré predstavuje rôzne formy hier alebo výrobu gaštanových postavičiek.
Pagaštan konský je až 25 m vysoký strom s hustou, košatou korunou. Na lekárske účely sa zbierajú najprv kvety, ktoré sa ručne trhajú a sušia. Obsahujú cukor, sliz, trieslovinu.
Vo farmácii sa kvety používajú na prípravu galeník (odvarov, liečivých čajov, extraktov).
Potom sa zbierajú listy, ktoré obsahujú eskulín, triesloviny, kvercetín a i. Má mierne zvieraví účinok, pre ktorý sa niekedy vo farmácii požaduje.
Napokon sa zbierajú semená „gaštany”. Obsahujú glykozid eskulín, jedovatý saponín, horčinu, triesloviny a i.
Aj napriek tomu, že mnohí z nás už vyšli zo školských lavíc, stále s obľubou spomíname na časy, kedy sme, či už kvôli školskému zberu alebo hodine výtvarnej výchovy, chodili s rodičmi zbierať gaštany. Tie veľké, nejedlé, z ktorých sme pomocou špajlí vyrábali dekoračné zvieratká. Do prírody však ľudí neťahajú iba orechy Pagaštanu konského, no oveľa viac zber plodov Gaštanu jedlého.
Z gaštanu sa vo svete pripravujú rôzne delikatesy. Vo Švajčiarsku je to gaštanové pivo. Američania si radi pochutia na moriakovi plnenom gaštanovým pyré, vo Francúzsku je to gaštanový nugát a Briti obľubujú puding z týchto plodov.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies