Flašíková Beňová che deklaráciou zlepšiť podmienky hendikepovaných

NETKY.SK • 15 September 2014, 09:37 • 2 min
Flašíková Beňová che deklaráciou zlepšiť podmienky hendikepovaných

BRATISLAVA - Európska únia (EÚ) musí byť schopná zabezpečiť, aby všetci jej obyvatelia so zdravotným postihnutím mohli naplno využívať svoje práva a plnohodnotne sa začleniť do fungovania spoločnosti, tvrdí europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer) v tlačovej správe. Počas tohtotýždňového plenárneho zasadnutia chce preto predložiť svojim kolegom v Európskom parlamente písomnú deklaráciu, ktorej cieľom je zlepšiť podmienky pre hendikepovaných.

slovakia

left justify in out

Výkon práv, ako aj nastavenie opatrení a nástrojov na pomoc hendikepovaným sú v súčasnosti v rukách jednotlivých členských štátov. „Problémy a nedorozumenia vznikajú najmä v prípade vzájomného uznávania si platných potvrdení a nárokov medzi jednotlivými členskými krajinami. Znamená to, že človek so zdravotným postihnutím v súčasnosti pri presťahovaní sa do iného členského štátu EÚ často stráca niektoré z foriem podpory, ktoré mu majú pomáhať pri aktívnom začlenení sa do spoločnosti,“ uviedla Flašíková Beňová. Opätovné vybavovanie si potrebných potvrdení či preukazov je podľa nej pre mnoho z týchto ľudí veľmi náročné. „Zároveň táto dnešná situácia v istom zmysle bráni voľnému pohybu osôb v EÚ, ktorý patrí medzi jej základné princípy,“ konštatovala poslankyňa. 

 

Ako dodala, zlepšenie a uľahčenie podmienok pre ľudí so zdravotnými postihnutím si preto vyžaduje vyššiu efektívnosť a väčšiu harmonizáciu na úrovni EÚ a jej členských štátov. „Písomnou deklaráciou vyzveme Európsku komisiu (EK), aby prispela k odstraňovaniu existujúcich prekážok brániacich lepšiemu uplatneniu a zapojeniu sa hendikepovaných do spoločnosti v rôznych členských krajinách,“ vysvetlila europoslankyňa, podľa ktorej to jednoznačne pomôže k naplneniu cieľov Európskej stratégie pre oblasť zdravotného postihnutia na roky 2010 – 2020. 

 

Písomná deklarácia bude predložená predsedovi Európskeho parlamentu. „Ohľadom jej podpisu som predbežne oslovila kolegov z rôznych poslaneckých frakcií. Verím, že sa k iniciatíve tohto druhu aktívne pripoja aj viacerí slovenskí europoslanci,“ tvrdí Flašíková Beňová. Po schválení bude deklarácia otvorená na podpis ostatným a následne postúpená EK. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies