Severokórejský vyjednávač: KĽDR poskytne Japonsku údaje o unesených občanoch

NETKY.SK • 11 September 2014, 08:24 • 2 min
Severokórejský vyjednávač: KĽDR poskytne Japonsku údaje o unesených občanoch

TOKIO - Severná Kórea je pripravená poskytnúť Japonsku prvotné zistenia špeciálneho vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberá osudom japonských občanov unesených tajnými agentmi KĽDR pred niekoľkými desaťročiami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie vysokého severokórejského diplomata.

slovakia

left justify in out

Pchjongjang sa v roku 2002 k únosom priznal. Z unesených osôb sa odvtedy päť vrátilo do vlasti, zvyšní ôsmi sú podľa vyjadrenia severokórejských úradov mŕtvi a prípad bol uzavretý. Tokio však požadovalo viac informácií o ich osude a v júli stiahlo voči KĽDR niekoľko sankcií výmenou za opätovné otvorenie tohto vyšetrovania.
      

"Môžem potvrdiť, že vyšetrovanie danej záležitosti prebieha vedeckým a objektívnym spôsobom. Sme plne pripravení zverejniť prvú správu," uviedol v rozhovore pre agentúru Kjódó severokórejský hlavný vyjednávač s Japonskom Song Il-ho v Pchjongjangu. Tajomník japonskej vlády Jošihide Suga uviedol, že správa príde koncom leta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies