Rusko chce zvýšiť domácu výrobu lietadiel v spolupráci s Čínou

NETKY.SK • 8 September 2014, 14:19 • 2 min
Rusko chce zvýšiť domácu výrobu lietadiel v spolupráci s Čínou

MOSKVA - Rusko by malo zvýšiť domácu výrobu lietadiel a ich komponentov. Dôvodom sú sankcie, ktoré na krajinu uvalil Západ pre prístup Moskvy ku kríze na Ukrajine. Vyhlásil to dnes premiér Dmitrij Medvedev.

slovakia

left justify in out

A jeden z podpredsedov vlády Dmitrij Rogozin dodal, že Moskva plánuje podpísať v októbri dohodu s Čínou o spoločnej výrobe obrieho lietadla pre diaľkové lety. Informovali o tom agentúry Reuters a RIA Novosti.
     

RIA cituje Medvedeva, podľa ktorého až 80 % civilných lietadiel v Rusku pochádza zo zahraničia. No vzhľadom na sankcie je ťažké predvídať, ako sa budú vyvíjať vzťahy so Západom, ktoré sú "závislé" od rozhodnutí politikov. Ruský premiér pripomenul, že Moskva neodmieta zahraničné lietadlá, ale má v pláne sústrediť sa na aktívnejší vývoj a zvýšenie produkcie domácich lietadiel.
     

Lídri Európskej únie (EÚ) sa totiž minulý týždeň dohodli na zavedení ďalších sankcií proti Rusku za podporu separatistov na východe Ukrajiny. Nové reštrikcie zabránia ruským štátnym bankám a firmám získavať kapitál na európskych trhoch.
     

RIA Novosti v tejto súvislosti cituje Rogozina, podľa ktorého Moskva a Peking podpíšu v októbri dohodu o spoločnej výrobe veľkého dopravného lietadla. Rogozin pripomenul, že čínsky trh je dostatočne veľký na to, aby bola výroba tohto stroja efektívna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies