Žitňanská: Justícia bola pre Fica prioritou len pol roka

NETKY.SK • 8 September 2014, 11:47 • 2 min
Žitňanská: Justícia bola pre Fica prioritou len pol roka

BRATISLAVA - Justícia bola pre premiéra Roberta Fica (Smer-SD) prioritou len pol roka počas jeho prezidentskej kampane. Myslí si to podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská. Podľa nej to dokazuje aj vládna novela zákona o Justičnej akadémii.

slovakia

left justify in out

Žitňanská poukazuje, že právna norma okrem iného opäť zavádza justičných čakateľov, upravuje výberové konania, nerieši však kritériá výberu sudcov. "Robíme všetky kroky na to, aby sa systém zabetónoval, a to bez diskusie," povedala dnes Žitňanská.
      

Poukázala, že zmeny prichádzajú do zákona tak, že obišli medzirezortné pripomienkové konanie. Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) cíti podľa Žitňanskej tlak verejnosti. "Dokazuje to fakt, že uvažuje o nahrávaní ústnej časti pohovorov," poznamenala. Pod hlavičkou novely zákona o Justičnej akadémii sa dejú aj zmeny v sudcovských zákonoch a v zákone o prokuratúre. Prinášajú opätovné zavedenie pozície justičných čakateľov a zmeny vo výberových konaniach na sudcov a prokurátorov.
      

Novela zákona o sudcoch má zaviesť novú podmienku pre prihlásenie sa do výberového konania – absolvovanie prípravného vzdelávania na Justičnej akadémii. Vzdelávanie má byť zamerané na osvojenie si zručností potrebných na výkon funkcie sudcu. Nebudú ho musieť absolvovať sudcovia, justiční čakatelia a vyšší súdni úradníci. Novela prináša aj nové zloženie výberovej komisie. Nominanti súdnej moci by tu opäť mali mať väčšinu hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies