Summit NATO vo Walese sa začal rokovaním o Afganistane

NETKY.SK • 4 September 2014, 13:20 • 2 min
Summit NATO vo Walese sa začal rokovaním o Afganistane

NEWPORT - Rokovaním o o Afganistane sa vo štvrtok začala pracovná časť summitu Severoatlantickej aliancie vo Walese.

slovakia

left justify in out

NATO po viac ako desaťročí ukončí tento rok v tejto krajine svoju vojenskú misiu ISAF. Aliancia sa však chce v Afganistane naďalej angažovať a v krajine bude pôsobiť vyše desaťtisíc jej príslušníkov, tentokrát však výlučne v rámci výcvikovej a podpornej misie. Jej podrobnosti zatiaľ nie sú známe, z veľkej miery aj v dôsledku zatiaľ neistého výsledku nedávnych prezidentských volieb v Afganistane, ktorých výsledok ešte nebol potvrdený. NATO chce afganské bezpečnostné sily, ktoré od budúceho roku prevezmú plnú zodpovednosť za bezpečnosť krajiny, podporovať aj finančne.


Na rokovaní o Afganistane sa zúčastnia lídri všetkých 28 členských krajín aliancie ako aj lídri 27 partnerských krajín vrátane tých, ktorých vojaci sa zúčastňovali na misii ISAF. Slovensko bude zastupovať prezident Andrej Kiska. 

 

Neskôr poobede sa budú rokovania sústrediť na situáciu na Ukrajine. V Newporte vo štvrtok privítajú aj ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorého aliancia uistí o pokračujúcej podpore. Hovoriť sa bude aj o obnovenom záujme Kyjeva vstúpiť do NATO, čo sa stretlo so silným odporom Ruska. S Ukrajinou bude súvisieť aj rokovanie o plánoch posilniť prítomnosť aliancie na východe Európy. Neformálna večera lídrov bude venovaná novej globálnej hrozbe, ktorú predstavujú extrémisti zo skupiny Islamský štát. 

 

Ministri zahraničia a obrany budú viesť separátne rokovania. Šéfovia diplomacií, za Slovensko Miroslav Lajčák, sa budú okrem iného zaoberať rozširovaním aliancie o čom budú rokovať s partnermi z Bosny, Čiernej Hory, Gruzínska a Macedónska. Ministri obrany vrátane slovenského zástupcu Martina Glváča sa budú venovať otázkam vojenskej spolupráce a interoberability členských a partnerských štátov NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies