Pred Boko Haram utiekli v Nigérii tisíce ľudí aj vojaci

NETKY.SK • 3 September 2014, 08:17 • 2 min
Pred Boko Haram utiekli v Nigérii tisíce ľudí aj vojaci

MAIDUGURI - Militanti zo skupiny Boko Haram podľa očitých svedkov po hodinách bojov získali v utorok kontrolu nad mestom Bama na severovýchode Nigérie.

slovakia

left justify in out

Pred extrémistami utiekli tisíce civilistov ako aj všetci vojaci. Boje si údajne vyžiadali veľa obetí. Úspech militantov vyvolal obavy, že zaútočia aj na 70 kilometrov vzdialené mesto Maiduguri a ovládnu celý štát Borno ako aj jeho susedné regióny.

 

Už v auguste militanti z Boko Haram oznámili, že zriadili Islamský štát v mestách a dedinách, ktorých sa zmocnili na severovýchode Nigérie. Líder skupiny Abubakar Šekau sa tak vyjadril na videu, v ktorom gratuloval bojovníkom k dobytiu mesta Gvoza skôr počas augusta. Zatiaľ nie je jasné, či Šekau prisľúbil spojenectvo Islamskému štátu, ktorý kontroluje časti Sýrie a Iraku. Nigérijská armáda vyhlásenie islamistov odmietla ako "prázdne". Od začiatku povstania Boko Haram v roku 2009 zahynuli prevažne na severovýchode Nigérie už tisíce ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies