Situácia na Ukrajine: Separatisti v Donecku vystavovali zajatých vojakov

NETKY.SK • 24 August 2014, 19:10 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Separatisti v Donecku vystavovali zajatých vojakov

DONECK - Proruskí separatisti v nedeľu pochodovali centrom obsadeného východoukrajinského Donecka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:23 - Separatisti v Donecku vystavovali zajatých vojakov

 

Miestnym obyvateľom pritom ukazovali aj zajatých vojakov z radov armády riadenej z Kyjeva. Okolostojaci ľudia na nich pokrikovali rôzne hanlivé heslá a skandovali "Fašisti!". "Práve máme možnosť sledovať ľudí, ktorých sem poslali, aby nás zabili," prihováral sa divákom prostredníctvom megafónu jeden zo separatistov a skandoval: "My sme Rusi!"

 

Incident sa stal v čase, keď si Ukrajina v hlavnom meste Kyjev pripomína 23. výročie vyhlásenia nezávislosti od Sovietskeho zväzu v roku 1991. Prezident Petro Porošenko v snahe potlačiť povstanie na východe Ukrajiny v rovnaký deň ohlásil až 50-percentné navýšenie armádneho rozpočtu. Do ozbrojených síl chce v rokoch 2015 až 2017 investovať dodatočných 40 miliárd hrivien, teda v prepočte viac ako 2,2 miliardy eur.

 

img

 

15:21 - Na strane vládnych síl padlo už 722 vojakov a 2625 bolo zranených

Protiteroristická operácia (ATO) na východe Ukrajiny si podľa dnes zverejnených informácií Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) na jednej zo sociálnych sietí vyžiadala už životy 722 príslušníkov ukrajinskej armády, jednotiek ministerstva vnútra a pohraničnej stráže.Ďalších 2625 vojakov utrpelo zranenia rôzneho charakteru.
      

Správu sprostredkovala tlačová agentúra UNIAN.
     

Presné údaje o značných stratách i nemalom počte zranených na strane separatistov nie sú k dispozícii.

      

Spomínané údaje o stratách na strane vládnych síl znamenajú, že v posledných necelých 14 dňoch sa počet padlých ukrajinských vojakov zvýšil o viac ako 150.

 

14:01 - Doneck privítala ráno na Deň nezávislosti delostrelecká paľba

Kým Ukrajina oslavuje Deň nezávislosti, začalo sa dnešné ráno v Donecku delostreleckou paľbou - ostreľované boli všetky okrajové štvrte mesta. 
      

Bezprostredne však obete na životoch či materiálne škody hlásené neboli, píše reportér ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti. V sobotu zomrelo pri útokoch kyjevských ozbrojených síl šesť ľudí.
      

Ukrajina oslávila dnes Deň nezávislosti vojenskými prehliadkami. Doneck si však tento deň slávnostne nepripomína a namiesto toho sa tam konali protifašistické demonštrácie, bohoslužba, výstava materiálu zhabaného od zajatcov a prehliadka milícií.
      

Na vojenskej prehliadke v ukrajinskej metropole Kyjev pochodovali stovky vojakov a na obdiv bola vystavená aj ťažká vojenská technika. Manifestácie sa zúčastnil i prezident Petro Porošenko.
      

Pred 23 rokmi, 24. augusta 1991, získala Ukrajina nezávislosť od Sovietskeho zväzu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies