Viac ako polovica mladých si vie ľahko zaobstarať marihuanu

NETKY.SK • 20 August 2014, 13:33 • 2 min
Viac ako polovica mladých si vie ľahko zaobstarať marihuanu

BRATISLAVA - Pätnásť percent mladých Slovákov užilo za posledný rok marihuanu, 61 percent by sa k droge vedelo ľahko dostať do 24 hodín a za nemožné alebo veľmi ťažké to považuje 17 percent.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z celoeurópskeho prieskumu, ktorý sa konal v júni na vzorke 13 000 respondentov vo veku 15 až 24 rokov. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

 

Podľa prieskumu by sa 23 percent mladých Slovákov vedelo ľahko dostať k extáze, ku kokaínu 12 percent a nevedelo by sa k nemu dostať 61 percent opýtaných. Viac ako polovica respondentov (51%) si myslí, že predaj marihuany by mal byť regulovaný a 46 percent verí, že jej predaj by mal byť zakázaný. Desať percent mladých tvrdí, že predaj extázy by mal byť regulovaný a podľa 90 percent zakázaný. K heroínu a kokaínu majú mladí ešte tvrdší postoj. Tieto drogy by zakázalo 95 percent. 

 

Európska komisia upozorňuje, že každý rok na trh prichádzajú nové psychotropné látky, ktoré sú čoraz viac dostupnejšie a simulujú účinky drog ako heroín či LSD. Tieto nové látky spôsobujú početné úmrtia alebo intoxikácie. Od spustenia celoeurópskeho systému včasného varovania v roku 1997 členské štáty EÚ upozornili na vyše 360 nových psychoaktívnych látok. Podľa prieskumu tieto látky neužilo 90 percent opýtaných Slovákov. Tí, čo ich užili, ich získali od priateľov (73 %) a aj ich v okruhu priateľov užili (67 %). Informácie o nebezpečných účinkoch nových látok získavajú mladí z internetu, mediálnych kampaní a z programov na školách. Podľa prieskumu sa v porovnaní s európskym priemerom menej Slovákov domnieva, že jednorazové užitie drogy predstavuje zdravotné riziko. 

 

V rámci boja proti drogám Európsky parlament v apríli podporil návrh, ktorého cieľom je zakázať výrobu, predaj, marketing a užívanie týchto látok. Pokiaľ ide o účinnosť opatrení, mladí Slováci si myslia, že najviac by zabrali tvrdšie postihy pre dílerov (51 %), boj proti chudobe a nezamestnanosti a informačno-preventívne kampane (27 %). Legalizácia drog by pomohla podľa 11 percent respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies