Chiracov expremiér Juppé chce kandidovať za prezidenta

NETKY.SK • 20 August 2014, 12:15 • 2 min
Chiracov expremiér Juppé chce kandidovať za prezidenta

PARÍŽ - Bývalý francúzsky premiér Alain Juppé, ktorý post zastával za éry prezidenta Jacquesa Chiraca, chce zabojovať o post hlavy štátu vo voľbách naplánovaných na rok 2017.

slovakia

left justify in out

Juppé o tom v stredu informoval prostredníctvom svojho blogu. Šesťdesiatdeväťročný politik však najskôr musí prejsť primárnymi voľbami v jeho pravicovej Únii za ľudové hnutie (UMP). Tie by sa mali uskutočniť na jar 2016.

 

Juppé je v súčasnosti starostom juhofrancúzskeho mesta Bordeaux. Premiérom bol v rokoch 1995 až 1997. V roku 2004 ho na 14 mesiacov podmienečne odsúdili za zneužívanie verejných zdrojov, čoho sa mal dopustiť ešte v čase, keď pôsobil ako finančný riaditeľ parížskej radnice. Starostom francúzskej metropoly bol vtedy práve Chirac. Juppému pôvodne vymerali aj desaťročný zákaz uchádzania sa o verejné funkcie, trest mu však neskôr skrátili na jeden rok. V roku 2004 sa preto vzdal pozície starostu Bordeux, o dva roky bol ale opäť zvolený a post zastáva dodnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies