Do Sýrie a Iraku odišlo 900 francúzskych džihádistov

NETKY.SK • 14 August 2014, 07:28 • 2 min
Do Sýrie a Iraku odišlo 900 francúzskych džihádistov

PARÍŽ - Takmer 900 francúzskych občanov už odišlo do oblastí bojov na Blízkom východe, kde sa niektorí z nich pridali k extrémistickému hnutiu Islamský štát (IS). Oznámil to dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Napriek snahám odradiť ľudí od vstupu do militantných skupín štatistické údaje ukazujú, že počet mladých Francúzov opúšťajúcich domov s týmto cieľom stále narastá. Európske bezpečnostné úrady sa obávajú, že tieto osoby po návrate do vlasti zneužijú nadobudnuté zručnosti na páchanie teroristických činov.

 

"Momentálne je súčasťou tohto fenoménu takmer 900 Francúzov, ktorí pôsobia v Sýrii, ale pravdepodobne aj v Iraku, pretože IS, ktorý ich naverboval, vysiela ľudí do všetkých lokalít, kde sa angažuje v bojoch," povedal Cazeneuve.

 

Paríž sa výrazne angažuje na podporu severoirackých kresťanov, jezídov a ďalších náboženských menšín, ktoré prenasledujú postupujúci militanti z IS. Prvú dodávku humanitárnych zásob do Arbílu v nedeľu doručil osobne šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius. Druhá letecká dodávka má doraziť ešte dnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies