Epidémia eboly má už 961 obetí, infikovaných je najmenej 1779 ľudí

NETKY.SK • 8 August 2014, 19:37 • 2 min
Epidémia eboly má už 961 obetí, infikovaných je najmenej 1779 ľudí

ŽENEVA - Už 961 ľudí zomrelo v štyroch afrických štátoch - Guinei, Libérii, Sierra Leone a Nigérii - na následky eboly, ktorej epidémia sa tam šíri od februára a podľa odborníkov ešte niekoľko mesiacov potrvá.

slovakia

left justify in out

Z najnovších informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá dnes v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike vyhlásila stav medzinárodnej pohotovosti, vyplýva, že v Guinei, kde epidémia vypukla, nové prípady ochorenia nezaznamenali. Dvadsaťšesť nových prípadov však hlásili zo Sierry Leone, 38 z Libérie a niekoľko z Nigérie.
     

Ochorenie bolo potvrdené alebo naň existuje podozrenie celkovo u 1779 osôb, čo je o 68 nových prípadov viac. Zároveň zomrelo ďalších 29 nakazených.
     

WHO vyzvala dnes na koordinovanú celosvetovú reakciu s cieľom zastaviť ďalšie šírenie vírusu.
     

Generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová oznámila, že výbor WHO pre mimoriadne situácie dospel na dvojdňovom zasadnutí k záveru, že epidémia eboly spĺňa podmienky vyhlásenia "núdzového stavu pre verejné zdravie s medzinárodným dosahom". Podľa Chanovej to neznamená, že by WHO očakávala rozširovanie vírusu eboly mimo západnej Afriky, ale chce, aby krajiny po celom svete zvýšili ostražitosť a podnikli opatrenia, aby k rozširovaniu nedošlo, uviedla agentúra DPA.
   

Ďalším dôvodom vyhlásenia pohotovosti je to, že postihnuté africké krajiny a ich zdravotnícke systémy nemajú dostatočné zdroje a potrebujú naliehavo medzinárodnú podporu, inak zastavenie epidémie nezvládnu.
   

Ide o najväčšiu epidémiu tejto choroby za 40 rokov od jej prvého zistenia u ľudí.
     

WHO dnes odporučila, aby postihnuté štáty kontrolovali na letiskách odchádzajúcich cestujúcich. Ľudia, ktorí boli v priamom kontakte s pacientmi s ebolou, by z týchto krajín mali odísť najskôr po troch týždňoch. WHO však neodporučila všeobecný zákaz cestovania do alebo zo západnej Afriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies