Američania zrušili obmedzenie platné pre kanadský experimentálny liek proti ebole

NETKY.SK • 8 August 2014, 07:17 • 2 min
Američania zrušili obmedzenie platné pre kanadský experimentálny liek proti ebole

WASHINGTON - Americké federálne zdravotnícke úrady zmiernili obmedzenia platné pre experimentálny liek na ebolu od kanadskej firmy Tekmira a tento krok môže umožniť jeho použitie v boji proti bezprecedentnej epidémii smrteľnej vírusovej choroby v západnej Afrike.

slovakia

left justify in out

Kanadská farmaceutická firma Tekmira Pharmaceutical vo štvrtok informovala, že americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDF) pozmenil svoje nedávne rozhodnutie pozastaviť liek - minulý mesiac sa totiž objavili otázky bezpečnosti pri testovaní na ľuďoch. Firma má s americkou vládou zmluvu za 140 miliónov dolárov na vývoj lieku TKM-Ebola, ktorý má účinok na genetický materiál eboly. Minulý mesiac však FDA zastavil malý výskum s injekčným aplikovaním lieku u dospelých a požiadal o dodatočné informácie o jeho bezpečnosti.

 

Tekmira teraz oznámila, že americký úrad "slovne potvrdil" zmenu v reštrikciách, čo zrejme umožní firme liek sprístupniť - hoci ešte treba dokázať, že je bezpečný aj účinný.

 

Rozhodnutie FDA prišlo v čase epidémie eboly v západnej Afrike, keď zdravotnícki predstavitelia varujú, že ochorieť na ňu môže viac ľudí než pri všetkých výskytoch tohto ochorenia dokopy. Počas súčasnej epidémie, ktorá prepukla v marci, sa už nakazilo vyše 1700 ľudí. Takmer 1000 pacientov na ebolu zomrelo, ako uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

 

 

V súčasnosti neexistujú žiadne úradne povolené lieky ani očkovacie látky na túto smrtiacu vírusové chorobu. Niekoľko liekov je v rôznych štádiách vývoja, ale žiaden sa vedecky netestoval na ľuďoch, pripomenula agentúra AP.

 

Dvaja Američania s diagnózou eboly nedávno dostali iný experimentálny liek s názvom ZMapp, ktorý vyvinula americká firma Mapp Biopharmaceutical zo San Diega. Prvé testovanie lieku TKM-Ebola na opiciach naznačili, že do veľkej miery dokáže zablokovať vírus eboly.

 

Riaditeľ amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Dr. Thomas Frieden vo štvrtok oznámil, že spustil núdzovú operáciu najvyššieho stupňa, ktorá je zameraná na pomoc v čase najhoršej epidémie eboly v dejinách. 

 

Frieden na osobitnom vypočúvaní v americkom Kongrese o ebole uviedol, že CDC má v Atlante vyše 200 pracovníkov, ktorí sa ebolou intenzívne zaoberajú, a čoskoro pošlú do západnej Afriky viac ako 50 odborníkov na túto chorobu, aby sa jej výskyt pokúsili zvládnuť. Frieden podľa agentúry Reuters dodal, že si je "istý, že ebola sa v USA nerozšíri vo veľkej miere".

 

Medzitým libérijský minister zahraničných vecí Augustine Kpehe Ngafuan vyhlásil, že zdravotnícky systém v jeho krajine kolabuje - nemocnice sa zatvárajú a zdravotníci utekajú pred epidémiou eboly, ktorá sa zrejme bude zhoršovať.

 

"Ľudia zomierajú na bežné choroby, pretože zdravotnícky systém sa rúca," povedal pre Reuters minister západoafrickej krajiny. "Libériu zasiahla ebola v čase, keď má len 50 lekárov na štyri milióny ľudí," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies