Hamás chce prímerie čo najskôr, blokáda pásma však musí skončiť

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 10:51 • 2 min
Hamás chce prímerie čo najskôr, blokáda pásma však musí skončiť

GAZA - Líder palestínskeho militantného hnutia Hamás Chálid Mišál v exkluzívnom rozhovore pre BBC zdôraznil, že jeho skupina chce čo najskôr dosiahnuť prímerie s Izraelom.

slovakia

left justify in out

Pokoj zbraní však podmieňuje zárukami na ukončenie osemročnej blokády Pásma Gazy, ktorú uplatňuje Izrael a Egypt. Palestínčania už chcú podľa Mišála žiť bez blokády a otvoriť sa svetu. Zdôraznil, že obyvatelia Gazy sú "potrestaní pomalou smrťou v najväčšom väzení na svete". "Čo najrýchlejšie chceme ukončiť krviprelievanie v Gaze," vyhlásil líder Hamásu.

 

Americký minister zahraničia John Kerry a egyptskí sprostredkovatelia navrhli nové podmienky prímeria v Pásme Gazy, kde si izraelská ofenzíva vyžiadala už 797 obetí na strane Palestínčanov a 35 mŕtvych Izraelčanov. Väčšina palestínskych obetí sú civilisti a až jedna tretina sú deti. K navrhovanému prímeriu sa má ešte v piatok v piatok vyjadriť Izrael aj Hamás. Týždenné humanitárne prímerie by sa podľa návrhu mohlo začať už túto nedeľu. Izraelská armáda by sa pritom nestiahla z Pásma Gazy a naďalej by mohla pátrať po pašeráckych tuneloch a skladoch zbraní. Sedem dní bez násilia by obe strany mali využiť na rokovania o trvalom prímerí, pričom zúčastniť by sa na nich mali aj zástupcovia OSN, USA a EÚ. Medzi podmienkami Izraela figuruje odzbrojenie palestínskych radikálov a zničenie odpaľovacích zariadení a tunelov. Pre Palestínčanov je hlavnou požiadavkou ukončenie blokády pásma.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies