Smotanová polievka s kukuricou. Suroviny pre 4 osoby: 3 strúčiky cesnaku, ½ zeleru, 2 ČL mletej sladkej papriky, 4 zemiakov, 2 mrkvy, 1 mrazenú kukuricu, 1 bujón, 1 smotanu na šľahanie, bazalku, 2 párky, petržlenovú vňať, olivový olej, soľ,
Príprava:
Zeler a mrkvu očistíme, postrúhame a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme nakrájaný cesnak, zemiaky, posypeme mletou paprikou, vložíme bujón, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Potom pridáme nakrájané párky, mrazenú kukuricu, vylejeme smotanu a prevaríme. Ochutíme bazalkou, petržlenovou vňaťou a soľou.
Sviečková omáčka
Suroviny:
1 kg sviečkovej, 1 cibuľu, 4 mrkvy, 2 petržleny, 1 kaleráb, 1 zeler, 2 bobkové listy, nové korenie, celé korenie, 2 PL plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, vegetu, smotanu na varenie, 2 PL hladkej múky, cukor, citrónovú šťavu,
Príprava:
Mäso umyjeme, necháme v celku a nasolíme. Pokojne môžete použiť aj karé, nemusí to byť sviečková. Cibuľu nakrájame a orestujeme na oleji. Keď začne sklovitieť pridáme mäso a zo všetkých strán ho opečieme. Vyberieme na tanier a posypeme mletým korením. K cibuli pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, koreniny, horčicu a spolu chvíľu restujeme. Potom zeleninu zalejeme vodou, pridáme vegetu, vložíme mäso a uvaríme do mäkka. Mäso vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame. Koreniny odstránime a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom. V smotane rozmiešame hladkú múku a prilejeme k rozmixovanej zelenine. Dochutíme soľou, cukrom, prípadne citrónovou šťavou. Podávame s knedľou.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies