Peking vyzval USA, aby sa nemiešali do Juhočínskeho mora

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 15:13 • 2 min
Peking vyzval USA, aby sa nemiešali do Juhočínskeho mora

PEKING - Čínska vláda v utorok vyzvala Spojené štáty, aby sa nemiešali do sporov o Juhočínske more a nechali problémy s ním spojené na krajiny, ktorých sa to týka.

slovakia

left justify in out

Peking tak reagoval na stanovisko Washingtonu, ktorý vyjadril želanie ukončiť súčasné spory. Podľa čínskej diplomacie je "poľutovaniahodné, že niektoré krajiny v uplynulých rokoch posilnili svoju ilegálny prítomnosť prostredníctvom stavieb a zhromažďovania ozbrojených síl". Čína deklarovala, že bude brániť svoje námorné nároky, no stále podporuje "priame rozhovory medzi dotknutými krajinami na základe historických faktov a medzinárodného práva". Peking zároveň vyjadril vieru, že "krajiny mimo regiónu si zachovajú neutralitu a rozlíšia dobro od zla v záujme regionálneho mieru a stability".

 

USA a Čína majú komplikovaný politický vzťah, keďže v Pekingu je formálne pri moci komunistická vláda. Obe krajiny ako najväčšie ekonomiky na svete však čulo obchodujú. Čína je navyše najväčším zahraničným držiteľom amerických štátnych dlhopisov. Vzájomné diplomatické vzťahy však narúša čínska rozpínavosť v Juhočínskom mori bohatom na ložiská nerastných surovín a zdroje pre rybolov. Okrem Číny si naň robia nárok aj Filipíny, Vietnam, Malajzia, Brunej a Taiwan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies