Veritelia žiadajú od Doprastavu 458 miliónov

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 10:33 • 2 min
Veritelia žiadajú od Doprastavu 458 miliónov

BRATISLAVA - Veritelia žiadajú od zadlženej stavebnej spoločnosti Doprastav, a.s. zaplatenie 458 mil. eur, ale dostanú len zlomok z tejto sumy.

slovakia

left justify in out

Ako v utorok informoval denník Pravda, správca reštrukturalizácie Doprastavu na prvej veriteľskej schôdzi sa v pondelok stretol takmer s tisíckou veriteľov a uznal voči ním zatiaľ dlh vo výške asi 190 mil. eur. O zvyšných zhruba 270 mil. eur dlhov rozhodne súd. "Očakáva sa, že z uznaných pohľadávok Doprastav zaplatí len zhruba tretinu. Dodávateľské firmy tak prídu o desiatky miliónov eur, čo pocítia samotné spoločnosti, ako aj ich zamestnanci," uviedla Pravda.

 

Pätnásť rokov od rozsiahleho ozdravovania bánk podľa novín začína na Slovensku najväčšie firemné oddlženie. Stavebný gigant Doprastav chce odpísať časť zo svojich dlhov. "Súd firme umožnil takúto formu ozdravenia, aby podnik neskrachoval a veritelia videli aspoň časť svojich peňazí," dodali noviny. Proces bude mať tak či tak dosahy na celú krajinu, keďže veritelia podľa informácií denníka žiadajú Doprastav zaplatiť spomínaných 458 mil. eur. Doprastav argumentoval, že nedostal zaplatené za výstavbu diaľnic v Poľsku. 

 

V reštrukturalizácii čakajú od Doprastavu najviac peňazí banky. Medzi nimi sú VÚB, Tatra banka, Slovenská sporiteľňa, UniCredit Bank, Eximbanka či Štátna pokladnica Poľskej republiky. Medzi veriteľmi sú podľa zoznamu pohľadávok, ktorý má Pravda k dispozícii, aj stavebné spoločnosti Skanska, Váhostav, Strabag a poľské firmy. Poliaci žiadajú 60 mil. eur. Pol milióna chce aj firma, ktorá spoločnosti zabezpečovala vozový park. "Veritelia boli včera skôr skeptickí. Je medzi nimi množstvo menších stavebných firiem a živnostníkov, ktorí sa obávajú, že zostanú doslova na dlažbe," konštatovala Pravda. 

 

Advokát Tomáš Pavlovič nedávno pre noviny povedal, že uspokojenie veriteľov je v reštrukturalizácii buď postupné, napríklad formou splátok, alebo pomerné, vo výške zhruba 33,3 percenta z výšky prihlásených pohľadávok. Rozsah a miera uspokojenia závisí od konkrétneho dlžníka a jeho postavenia, pričom rozsah vyplýva z reštrukturalizačného plánu. 

 

"V súvislosti s reštrukturalizáciou firiem sa často hovorí o tom, že spoločnosti sa takýmto spôsobom chcú vyhnúť plnému splateniu svojich záväzkov, pretože nemusia zaplatiť sto percent z faktúr. Štát sa však naďalej domnieva, že ozdravovať sa chcú slušné firmy, ktoré aj po tomto procese plánujú ďalej podnikať, zamestnávať ľudí a platiť faktúry," uviedla Pravda. 

 

Ministerstvo spravodlivosti napriek tomu pripravuje nové znenie zákona o konkurze a reštrukturalizácii. "V rámci tejto novelizácie sa riešia aj otázky úpravy pravidiel pre možnosť rozdeľovania zisku a tvorbu rezerv, spresnenia pravidiel pre zákaz vrátenia vkladov, ako aj nové pravidlá týkajúce sa krízy, hroziaceho úpadku kapitálových spoločností a ochrany ich veriteľov pred tunelovaním," informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Má sa tiež sprísniť zodpovednosť členov štatutárneho orgánu dlžníka za neriešenie úpadku včas. Nemalo by sa tak už stávať, že niekto zanechá jednu spoločnosť v dlhoch a ďalej podniká s novozaloženou firmou. Novela zákona, ktorej účinnosť je plánovaná na začiatok roka 2015, má tiež posilniť viaceré práva veriteľov v reštrukturalizácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies