Jadrové reaktory Doel-3 a Tihange-2 možno už nikdy nezapnú

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 13:45 • 2 min
Jadrové reaktory Doel-3 a Tihange-2 možno už nikdy nezapnú

BRUSEL - Staršie belgické jadrové reaktory Doel-3 a Tihange-2 nebudú do tohtoročnej zimy uvedené do opätovnej prevádzky, pričom sa množia dohady, že ich odstavenie môže byť definitívne.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF. Oba reaktory atómových elektrární boli prvýkrát zavreté v roku 2012. Boli vykonané viaceré série bezpečnostných testov, pričom výsledky neboli uspokojivé. Aj preto sa ich prevádzkujúca spoločnosť Electrabel rozhodla pre nový testovací program. Prebiehajú stovky analýz a prieskumov, ktoré by mali byť dokončené na jeseň.
     

Electrabel potom odovzdá výsledky Federálnej agentúre pre jadrový dohľad (AFCN). Generálny riaditeľ AFCN Jan Bens uviedol, že výsledky testov bude musieť odovzdať na preskúmanie medzinárodnými odborníkmi, čo môže trvať až do Vianoc.
     

"Aj keď na konci roka dôjde k ich oživeniu, elektrárne nemusia byť plne funkčné ani do konca zimy," upozornil federálny minister energetiky Melchior Wathelet.  
     

Po zimnom období 2014-15 sa môže situácia celkom zmeniť a nie sú žiadne záruky, že ak problémy budú pretrvávať, či k znovunaštartovaniu atómových elektrární vôbec dôjde.
     

Riziko nehody je takmer nulové, hovoria experti v súvislosti s oboma elektrárňami. V prípade havárie reaktora Doel-3 by však výsledky mohli byť katastrofálne, pretože hustota obyvateľstva je v okolí mesta Antverpy veľmi vysoká a nachádza sa tu tretina priemyselného potenciálu krajiny. 
     

Odstávka reaktorov Tihange-2 a Doel-3, ktoré zabezpečujú 15-20 percent elektrickej energie Belgicka, bola podľa pôvodných zámerov naplánovaná na rok 2022. 
     

Spoločnosť Electrabel sa k situácii odmieta vyjadrovať a odkazuje, že sa vyjadrí až v septembri po ukončení poslednej série testov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies