Maďarič: Na prevádzku múzea Danubiana sú zdroje do roku 2016

NETKY.SK • 12 Júl 2014, 11:59 • 2 min
Maďarič: Na prevádzku múzea Danubiana sú zdroje do roku 2016

BRATISLAVA – Na financovanie prevádzky múzea moderného umenia Danubiana v bratislavskom Čunove sú zdroje aj na rok 2015. Pôvodne boli peniaze iba na roky 2012 a 2013.

slovakia

left justify in out

Tie pochádzali zo 7,3 milióna eur, ktoré pre Danubianu vyčlenila ešte predchádzajúca vláda Ivety Radičovej. Súčasný minister Marek Maďarič sa totiž po nástupe do funkcie dohodol s vlastníkom budovy a zbierky Gerardom H. Meulensteenom na tom, že z predmetnej sumy bude v rokoch 2012 a 2013 hradená aj prevádzka múzea. Sedem miliónov eur tak bolo určených na jeho dostavbu a 300.000 eur na prevádzku.
      

Momentálne prebiehajú práce na jeho rozšírení. "Môžem s potešením konštatovať, že jej dostavba finišuje k úspešnému zavŕšeniu," poznamenal Maďarič pre TASR s tým, že v auguste by mala byť kolaudácia a 5. septembra slávnostné otvorenie. "Tá unikátna stavba v danom prostredí bude ešte impozantnejšia a zaujímavejšia," dodal. Jej priestory budú poskytovať tiež určité služby návštevníkom tak, aby z nich malo múzeum istý ekonomický profit.
      

Celkové náklady na jeho rozšírenie dosiahli podľa ministra 6,5 milióna eur. Danubiana podpísala v marci minulého roka zmluvu na svoju prístavbu so združením dodávateľov AVA-stav z Galanty a súkromnou akciovou spoločnosťou z Budapešti. Išlo o sumu vo výške 5,3 milióna eur. Následne v apríli tohto roka podpísala ďalšiu zmluvu na stavebné úpravy existujúcej budovy a vonkajšie terénne úpravy za 699.000 eur. Ušetrené zdroje na dostavbu sa tak tento a budúci rok môžu použiť na jeho prevádzku.
      

Maďarič predpokladá, že v roku 2016 si ju múzeum dokáže čiastočne hradiť zo svojich príjmov. To funguje ako nezisková verejnoprospešná inštitúcia, ktorej spoluvlastníkom je ministerstvo kultúry. Zameraná je na stredoeurópske umenie.
      

Slovenská republika založila v roku 2012 spolu so súkromnou spoločnosťou Via Danubiana neziskovú organizáciu Danubiana – Slovenské centrum vizuálnych umení. Do nej spoločnosť vložila svoj majetok vrátane budovy v hodnote 2,28 milióna eur. Slovensko prispelo 7,3 milióna eur. Neziskovku povedie 20 rokov od jej vzniku správna rada a dozorná rada, v ktorých sú aj zástupcovia štátu. Po uplynutí tejto doby získa kontrolu nad celým majetkom aj s nadobudnutými umeleckými dielami SR prostredníctvom rezortu kultúry.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies