Francúzskemu exprezidentovi Sarkozymu hrozí desať rokov väzenia!

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 11:35 • 2 min
Francúzskemu exprezidentovi Sarkozymu hrozí desať rokov väzenia!

PARÍŽ - Bývalému francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu hrozí desať rokov väzenia v prípade, že ho súd uzná za vinného v kauze "obchodovania s vplyvom", z korupcie a z profitovania z porušenia služobného tajomstva, informoval dnes na svojej webovej stránke magazín Le Nouvel Observateur.

slovakia

left justify in out

Sarkozy sa v utorok ráno dostavil na justičnú políciu v Nanterre, kde ho predbežne zadržali a podrobili takmer 15-hodinovému výsluchu. V noci nadnes ho predviedli pred vyšetrujúceho sudcu, ktorý začal oficiálne vyšetrovanie prípadu.

 

Podľa francúzskeho práva tento krok znamená, že voči podozrivej osobe existuje závažný dôkaz, že pravdepodobne má podiel na trestnom čine. Sarkozy však všetky obvinenia popiera. Vyšetrujúci sudca teraz rozhodne o jednej z troch možností: buď Sarkozyho obviní a uvalí naňho väzbu; alebo ho bude naďalej vyšetrovať na slobode ako podozrivého; alebo evidovať ako svedka.

 

Súdne vyšetrovanie sa začalo aj voči Sarkozyho advokátovi Thierymu Herzogovi a vplyvnému zamestnancovi prokuratúry Gilbertovi Azibertovi. Posledného zo štvorice predvolaných na výsluch, Patricka Sassousta, ktorý pôsobí ako generálny advokát na kasačnom súde, po utorkovom zadržaní v noci nadnes prepustili.

 

Herzogov advokát Paul-Albert Iweins ostro kritizoval rozhodnutie o predbežnom zadržaní. "Ani jeden z týchto mužov by neušiel, neignoroval predvolanie. Jediným dôvodom - preto boli zadržaní - bol zámer vyvinúť na nich psychologický tlak," upozornil.

 

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes v reakcii na najnovší vývoj Sarkozyho kauzy uviedol, že situácia je vážna a vznesené obvinenia sú závažné. Zdôraznil však, že súdne vyšetrovanie bude nezávislé, a to aj od socialistickej vlády, ktorá sa moci ujala po Sarkozyho porážke v prezidentských voľbách v roku 2012. "Nikto nie je nad zákonom," vyhlásil dnes Valls pre televíziu BMF. 

 

Bývalý premiér Alain Juppé zo Sarkozyho Únie za ľudové hnutie (UMP) vyjadril exprezidentovi podporu na sociálnej sieti Twitter, kde napísal, že "jeho obhajoba preukáže, že je nevinný. Dúfam".

 

Podľa internetového vydania magazínu Le Nouvel Observateur ekologický aktivista Pascal Canfin porovnal vo svojom tweete kauzu Sarkozyho s prípadom iného európskeho politika, talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho, ktorý bol odsúdený na verejnoprospešné práce. "Koniec hry pre Berluscozyho? Beztrestnosť je na ústupe, to je dobré znamenie," napísal.

 

Francúzsky denník Le Monde napísal, že vypočúvanie pred vyšetrujúcim sudcom sa sústreďuje na únik informácií z kasačného súdu, ku ktorým sa Sarkozy a jeho právnik dostali prostredníctvom spomínaných spriaznených advokátov. 

 

Sarkozyho kauza sa týka najmä podozrenia, že Herzogovým prostredníctvom sa pokúsil z kasačného súdu získať tajné informácie o očakávanom verdikte v jednej zo svojich káuz, pričom "spojke" - Azibertovi - za to sľúbil post v Monaku. 

 

Spomínanou kauzou bolo vyšetrovanie, či Sarkozy prijal na financovanie svojej predvolebnej kampane finančnú pomoc od dedičky kozmetickej firmy L'Oréal Liliane Bettencourtovej. Vyšetrovanie Sarkozyho sa týka aj podozrenia, že na jeho úspešnú volebnú kampaň v roku 2007 prispel aj vtedajší líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, čo Sarkozy opakovane poprel.

 

Kauza je najnovším úderom pre Sarkozyho nádeje na návrat do vrcholnej politiky po porážke v prezidentských voľbách v roku 2012. Konzervatívny politik popiera všetky obvinenia vo viacerých kauzách, v ktorých je priamo alebo nepriamo zapletený.

 

Predvolanie exprezidenta pred vyšetrujúceho sudcu je bezprecedentným krokom o začiatku piatej francúzskej republiky, ktorá svoje dejiny píše od roku 1958.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies