Čaplovič podporí finančne školy aj podľa efektívnosti

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 09:15 • 2 min
Čaplovič podporí finančne školy aj podľa efektívnosti

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča plánuje meniť financovanie v školstve. Svoje základné predstavy, z ktorých chce pri zmene zákona vychádzať, poslalo združeniam a organizáciám v školstve na pripomienkovanie.

slovakia

left justify in out

Podľa nich sa má zmeniť súčasné rozdeľovanie peňazí pre školy, keď financie získavajú na žiaka. Ministerstvo plánuje zohľadňovať pri prideľovaní peňazí efektívnosť školy, ktorá bude vychádzať pri základných školách aj z toho, či škola priemerne na triedu plní minimálne počty žiakov stanovené v zákone. Podrobnosti však známe nie sú. Niektorí zmeny vo financovaní vítajú, iní si zas myslia, že sú neprospešné a môžu ohroziť existenciu škôl, ktoré majú málo detí.


Škola, ktorá bude podľa pravidiel rezortu školstva neefektívna, by mala dostať menej peňazí. „Pre školu nespĺňajúcu kritérium efektívnosti je normatívny príspevok určený na čiastočné pokrytie štandardných osobných a vecných nákladov na zabezpečenie výchovno-vzdelávacieho procesu,“ uvádza rezort školstva v materiáli, ktorý zaslal školským predstaviteľom. Minimálne a maximálne počty žiakov na triedu sú už stanovené a platiť by mali od septembra 2015. "Tie budú dôležitým faktorom pre určenie toho, či je fungovanie školy efektívne, od čoho sa bude odvíjať aj jej financovanie. A práve financovanie škôl v závislosti aj od ich efektivity bude predmetom zákona o financovaní regionálneho školstva," reagoval tlačový odbor ministerstva školstva. Ako veľmi tento faktor zaváži pri prideľovaní peňazí, zatiaľ nevedno. Minister školstva Dušan Čaplovič pritom už niekoľkokrát zdôraznil, že súčasné financovanie na žiaka sa mu zdá nespravodlivé, lebo takto školy bojujú len o žiakov, ale nezlepšuje sa ich kvalita. To, či sa táto zmena v danej podobe dostane do paragrafového návrhu zákona, závisí od toho, ako rezort posúdi výhrady pripomienkujúcich. Preto sa zatiaľ k detailom rezort nechce vyjadrovať. 

 

"Efektívnosť škôl odvodená od počtu žiakov v triede, ako ju ministerstvo prezentuje v návrhoch, sa javí ako nástroj, ktorý centralizuje moc rozhodovať o osude škôl do rúk ministerstva školstva," hovorí Vladimír Crmoman zo Slovenskej komory učiteľov. Podľa neho si takto ministerstvo školstva vytvára nástroj v zákone na optimalizáciu siete škôl, keď bude rozhodovať o osude ohrozenej školy. Ministerstvo totiž bude podľa materiálu rozhodovať o výnimkách zo stanovených pravidiel pre spĺňanie kritéria efektívnosti, a to na základe žiadosti zriaďovateľa. Takouto výnimkou bude podľa rezortu školstva napríklad veľká vzdialenosť najbližšej základnej školy alebo zabezpečenie vzdelávania pre príslušníkov národnostných menšín. Zriaďovateľ si bude môcť podľa podkladov ponechať školu aj keď bude vyhodnotená ako neefektívna, dofinancovávať ju bude musieť z vlastných zdrojov. 

 

Plánovaná zmena vo financovaní sa nepáči Asociácii súkromných škôl a školských zariadení Slovenska. Tá je za to, aby sa zostalo pri súčasnom financovaní na žiaka. "Takéto financovanie sa nám zdá transparentné a prehľadné," hovorí prezidentka asociácie Saskia Repčíková. Podľa nej je veľmi nebezpečné, že si ministerstvo školstva necháva pre seba konkrétny vzorec, ako sa vypočítajú peniaze  pre školy. "Z nového systému sa transparentnosť vytratí podľa toho, ktorá škola si koľko na ministerstve vylobuje," hovorí Repčíková. Podľa nej tento neodskúšaný model prinesie do financovania chaos. Zásadu efektívnosti Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vníma ako jeden z možných ekonomických nástrojov na reguláciu počtu škôl. "Z pohľadu ZMOS práve nastavenie kritérií posudzovania efektívnosti bude rozhodujúce, a určite budú jednou z rozhodujúcich tém a predmetom ďalších diskusií," reagoval výkonný predseda ZMOS-u Jozef Turčány. "My túto vec chápeme tak, že je to vo filozofickej rovine a pokiaľ bude konkrétne znenie zákona, tak k tomu sa ešte určite vrátime. Normatívne financovanie na žiaka však považujeme za určitý archaizmus, ktorý je už prežitok. Jednotlivé školy sa k tomu stavali tak, že čím mali viac žiakov, tým mali viac financií a to nerobilo dobre," dodal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies