V Košiciach budú roboty súťažiť v lezení na komín

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 15:06 • 2 min
V Košiciach budú roboty súťažiť v lezení na komín

KOŠICE - Unikátnu súťaž v lezení robotov na komín zažijú Košice začiatkom októbra. Základnou úlohou pre súťažiace tímy bude navrhnúť a skonštruovať robota, ktorý bude schopný vyliezť po rebríku na komín stojaci na Žriedlovej ulici.

slovakia

left justify in out

Originálna súťaž pod názvom Na komín 2014 prezentuje princípy robotiky so zapojením talentovanej mládeže. Svojím zameraním je atraktívna z pohľadu súťažiaceho i diváka. Liezť budú roboty na komín v komplexe Cassovar s celkovou výškou cez 55 metrov, čo zodpovedá výške 16-poschodovej budovy. "Na základe tejto úctyhodnej výšky bude umiestnenie dejiska súťaže prispôsobené tak, aby diváci videli čo najviac, a zároveň boli dodržané všetky bezpečnostné pravidlá," uviedol dnes organizátor súťaže zo spoločnosti Spinea Technologies Miroslav Volák. Podujatie sa uskutoční 3.-4. októbra. 

 

Cieľom robotov bude čo najrýchlejšie zvládnuť výstup i zostup po komínovom rebríku, prípadne po jeho povrchu. Súťažiť môžu skupiny aj jednotlivci v dvoch kategóriách. Prvá je určená študentom stredných škôl, druhá zahŕňa všetkých ostatných súťažiacich, teda odbornú verejnosť a univerzity. Bojovať sa bude o atraktívne ceny, víťazi si odnesú 3000 eur, ktoré môžu motivovať a pomôcť v rozvíjaní talentu a záujmu o oblasť robotiky, mechatroniky a informačné technológie.

 

Ako uviedol primátor Richard Raši, pôjde o vôbec prvú takúto súťaž na svete, ktorá už vyvolala záujem aj v zahraničí. "Som veľmi rád, že Košice opäť raz budú svetové a ožijú ďalším unikátnym podujatím, ktoré zvýši atraktivitu mesta pre samotných Košičanov, ale aj turistov, ktorých je u nás stále viac. Organizátori majú ambíciu vytvoriť tradičné a populárne podujatie so širokou účasťou súťažiacich a divákov s medzinárodným renomé a ja verím, že tento cieľ sa podarí dosiahnuť," povedal Raši. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies