Fedor: Rozvojový plán armády je zaseknutý

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 14:10 • 2 min
Fedor: Rozvojový plán armády je zaseknutý

BRATISLAVA – Rozvojový plán armády do roku 2024 je už viac ako 16 mesiacov zaseknutý v medzirezortnom pripomienkovom konaní, kritizuje exminister obrany a poslanec Martin Fedor (SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

Práve tento plán by podľa neho mal nadväzovať na schválenú Bielu knihu o obrane – načrtnutú stratégiu rozpracovať do konkrétnych projektov vyzbrojovania. „Je evidentné, že nie je zhoda medzi tými, čo plánujú a medzi tými, čo uvoľňujú financie,“ povedal Fedor na tlačovej besede.

 

Pred niekoľkými týždňami sa pritom objavila ďalšia koncepcia, tentoraz o vzdušných silách. Ministerstvo avizuje aj nákup viacerých druhov techniky. Konkrétne sa hovorilo o dopravnom lietadle, obstarávaní vrtuľníkov alebo bojových vozidiel pechoty. Hovorí sa aj o prenájme letových hodín na stíhačkách. „Ak chceme, aby bol proces avizovanej modernizácie prehľadný, transparentný a kontrolovateľný, musia byť známe plánovacie dokumenty na úrovni vlády,“ vyhlásil Fedor. Upozorňuje, že to už nie je záležitosť jedného rezortu, ale vláda musí deklarovať, že na také projekty sú aj zdroje peňazí. Navyše, mnohé z týchto projektov budú presahovať pôsobnosť tejto vlády. „Je mimoriadne dôležité, aby všetci vedeli o tom, aké zdroje budú vyžadované aj po ukončení mandátu tejto vlády,“ povedal poslanec. 

 

Minister obrany Martin Glváč dnes členom brannobezpečnostného výboru parlamentu prezentoval, že plánujú také modernizačné projekty v armáde, ktoré si môže dovoliť zaplatiť z vlastného rozpočtu. „Ideme tou metódou postupnej obmeny. To znamená, že každoročne vieme tie projekty, ktoré sme si naplánovali, zrealizovať,“ povedal dnes Glváč po rokovaní brannobezpečnostného výboru. Projekty, u ktorých by bolo potrebné dlhodobé financovanie, majú byť zakomponované v ich rozpočtoch na ďalšie roky. Takýto postup si už vykonzultovali aj s rezortom financií. „Aj koncepciu vzdušných síl aj materiál Hodnotenie bezpečnostnej situácie,“ dodal Glváč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies