Čestným hosťom októbrového MMM v Košiciach bude Ron Hill

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 11:21 • 2 min
Čestným hosťom októbrového MMM v Košiciach bude Ron Hill

KOŠICE - V úvode októbra opäť nebude chýbať tradičné bežecké podujatie - Medzinárodný maratón mieru v Košiciach. Organizátori jubilejného 90. ročníka avizujú viacero sprievodných podujatí a udalostí. K MMM už tradične patrí aj organizácia polmaratónu Košice - Seňa. Dvanásty ročník polmaratónu je na programe už 21. júna.

slovakia

left justify in out

Organizátori 90. ročníka Medzinárodného maratónu mieru vnímajú jubilejný ročník ako príležitosť pripraviť verejnosti osobité menu. Už niekoľko mesiacov pred tradičným podujatím avizujú viacero noviniek a sprievodných udalostí. K 90. ročníku MMM bude patriť viacero disciplín: maratón, polmaratón, inline korčuliari, vozíčkari, handbikeri, mini maratón, štafeta 4 x 1/4, juniorská štafeta, univerzitný beh. V najsledovanejšej disciplíne, ktorou je maratón, je už prihlásených viac ako 1000 záujemcov. Medzi nimi nebudú chýbať víťazi domácich maratónov, ktorý sa do maratónu zapoja ako členovia Štafety šampiónov.

 

Jubilejný ročník MMM bude zaujímavý aj pre zberateľov. Organizátori avizujú vytvorenie knižnej publikácie a vydaná bude aj príležitostná poštová známka. "Viac času v prípravách sme venovali spoločenskej stránke a príprave osláv jubilea. Rozhodli sme sa pre vydanie knižnej publikácie, vydanie pamätnej známky i pamätných mincí v produkcii kremnickej mincovne," poznamenal organizátor Branislav Koniar. Mincovňa v Kremnici pripravuje tzv. Ročníkový súbor slovenských euromincí doplnený pamätnou mincou k 90. výročiu založenia maratónu v Košiciach.

 

Košický maratónu mieru opäť podporí spoločnosť U.S.Steel Košice. Organizátori zároveň vyzdvihli podporu aj ďalších partnerov, medzi ktorými nechýba mesto Košice, Košický samosprávny kraj či Ministerstvo školstva SR. Súčasťou MMM bude aj druhý ročník VSE Women Friendly Marathon, ktorý svojou účasťou podporí aj svetová rekordérka Ingrid Kristiansenová. "Sme radi, že registrácia, ktorá beží od začiatku februára, potvrdzuje, že záujem o MMM v Košiciach pokračuje a rastie. Vlaňajšie čísla sú potvrdzované a v tomto smere sa už nemusíme obávať o nejaké medziročné prepady čísel," dodal Koniar. 

 

Maratón je na programe 5. októbra a v jeho jubilejnom ročníku ho svojou účasťou poctí aj vzácna návšteva. Čestným hosťom MMM bude 75-ročný Ron Hill, ktorý príde presne po 40 rokoch od svojho pamätného štartu na MMM, na ktorom po skvelom úvode prehral boj so súpermi i počasím. Majster Európy, trojnásobný účastník olympijských hier a víťaz Bostonského maratónu odbehne posledný kilometer maratónu so študentmi v štafete v rámci projektu "Po stopách maratónskych legiend". Traťové rekordy na MMM v Košiciach vytvorili Lawrence Kimaiyo (2:07:01) a Ashete Dido (2:27:47).

 

Aktivity organizátorov Medzinárodného maratónu mieru sú v prvom polroku zakončené polmaratónom Košice - Seňa. Na trati sa už po dvanásty krát predstavia bežci i korčuliari. "Obec Seňa je už historicky spojená s MMM. Je to športovo-kultúrne podujatie, ktoré je pre obec zároveň významným dňom," uviedla primátorka Sene Marta Probalová. Štart týchto pretekov je v sobotu 21. júna o 9.30 pri Dolnej bráne na pešej zóne v Košiciach. "Polmaratón Košice - Seňa má v prvom rade regionálny charakter. Je to pre bežcov zároveň vhodný test pred letom a možno aj pred MMM. Pobeží sa na trati, ktorá si pamätá rok 1926, kedy sa bežci do Sene vydali prvýkrát," uviedol organizátor Branislav Koniar. Novinkou na polmaratóne bude čip integrovaný v štartovom čísle, ktorého použitie bude testované pred jesenným maratónom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies