Tip na výlet: Bojnice

NETKY.SK • 7 Jún 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Bojnice

BRATISLAVA – Bojnice sa nachádzajú v strednej časti Hornonitrianskej kotliny pri úpätí pohoria Malá Magura, na pravom brehu rieky Nitra. Toto historické mesto láka návštevníkov mnohými pamiatkami a kultúrnymi podujatiami. Ak sa nachádzate v Bojnicicach určite musíte navštíviť ZOO a Bojnický zámok.

slovakia

left justify in out

Bojnická ZOO

Bojnická zoologická záhrada je najstaršou a najnavštevovanejšou zoo na Slovensku. Pre verejnosť bola otvorená 1. apríla 1955 a v súčasnosti sa rozkladá na ploche 41 ha, z čoho expozičnú časť tvorí 20 ha.

 

Patrí k zoologickým záhradám všeobecného typu, t. j. bez vyhranenej špecializácie na určité druhy zvierat. V minulosti sa vyššia pozornosť venovala najmä odchovu rysov ostrovidov, bežcov (emu, nandu) a horských kôz. Počet druhov zvierat chovaných v ZOO Bojnice je najväčší zo všetkých piatich slovenských zoo. Ako jediná slovenská zoo chová napr. slony africké, antilopy bongo, horské zebry Hartmannovej, orangutany bornejské a mnohé ďalšie.

 

Svojimi danosťami je areál bojnickej zoo predurčený na rekreáciu a oddych. Prechádzka po zoo vedie aj medzi zalesnenými plochami či miestami i pôvodným karpatským lesom. Okrasné sadovníctvo, výhliadka na zámok, či niektoré už novšie poňaté expozície zvierat dotvárajú celkovo príjemný dojem zoologickej záhrady. Návštevník si tu  v peknom a prírodnom prostredí vždy veľmi rád oddýchne. Deti majú k dispozícii niekoľko možností na hranie či zábavu a od roku 2005 im slúži i detská kontaktná zoo.

 

Súčasťou ZOO je aj Dinopark, kde sa nachádzajú dinosaury v životnej veľkosti. Výlet je vhodný najmä pre rodiny s deťmi, ktorých potešia nie len dinosaury vydávajúce zvuky a pohybújuce sa ale aj detský kútik s preliezkami a domčekmi na stromoch.

 

Otváracie hodiny:

Denne 8:00 h– 19:00 h

Vstupné:

Dospelí: 4 eurá

Deti 4-15 rokov a držitelia ZŤP: 2 eurá

Dôchodcovia a študenti: 2,50 eur

 

Bojnický zámok

Bojnický zámok patrí k najstarším a najvýznamnejším pamiatkam na Slovensku. Stojí na travertínovej kope nad mestom. Prvá písomná zmienka o existencii hradu je z roku 1113 v listine zoborského opátstva. Pôvodne bol hradom dreveným a vyvinul sa zo staršieho hradiska.

 

Postupne v priebehu 13. storočia bol budovaný z kameňa ako majetok rodu Poznanovcov. Bojnický zámok je romantický zámok, s čiastočne ponechaným pôvodne gotickým a renesančným základom hradu.

 

Zámok je viditeľný z väčšej časti horného Ponitria. Je postavený na travertínovej skale a tvorí ho vnútorný a vonkajší hrad s tromi nádvoriami. V roku 1970 bol vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku.

 

K Bojnickému zámku patrí aj priľahlý zámocký park, v ktorom rastie veľa rôznych exemplárov stromov a vzácna, približne sedemstoročná, lipa pred vchodom do zámku. Táto lipa je pravdepodobne najstarší strom na Slovensku.

 

Otváracie hodiny:

Počas sezóny v období od 1.mája do 30. septembra 9:00 – 17:00 h.

Mimo sezóny v období od 1. októbra do 30. apríla10:00 – 15:00 h.

Prestávka: 12:00 – 12:30 hod.

Otvorené denne okrem pondelka.
V mesiacoch jún, júl, august a september otvorené aj v pondelok.

Vstupné:

Dospelí: 7 eur

 Deti: 3-6 rokov: 1 euro

         6-15 rokov: 3,50

 

Nočné prehliadky:

Dospelí: 8 eur

DetI: 6 eur

 

Želáme príjemný a pekne strávený výlet




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies