Lajčák: Spoločnosť by sa mala zaoberať zvýšením kvality škôl

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 14:04 • 2 min
Lajčák: Spoločnosť by sa mala zaoberať zvýšením kvality škôl

BRATISLAVA - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák dnes vystúpil na II. medzinárodnej konferencii Transformácia odborného vzdelávania a prípravy s podtitulom „... aby každý absolvent mal uplatnenie“, ktorú zorganizovali zamestnávatelia združení v Rade vlády pre odborné vzdelávanie a prípravu.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie sa vo svojom vystúpení s názvom „Ako vidí Európa Slovensko z pohľadu vzdelávania a zamestnanosti mladých“ zameral na problematiku nezamestnanosti mladých ľudí po ukončení vysokoškolského a stredného vzdelania, pričom to označil za jeden z najpálčivejších problémov slovenskej spoločnosti a ekonomiky. Zamestnanosť podľa ministra úzko súvisí s ekonomickou diplomaciou, ktorá je jednou z priorít rezortu zahraničných vecí. Za dôležitý faktor, ktorým by sa mala zaoberať naša spoločnosť, označil zvýšenie kvality slovenských škôl tak, aby boli porovnateľné s európskymi. Minister Miroslav Lajčák sa odvolal na osobnú skúsenosť zo stretnutia s najväčšími slovenskými exportérmi, ktorí upozornili na neprepojenosť vzdelávacieho systému a potrieb zamestnávateľov, ako na jeden z dvoch hlavných problémov, ktoré ich trápia. „Je nevyhnutné zintenzívniť dialóg medzi ministerstvom školstva, podnikateľskou a akademickou sférou pri profilovaní absolventov technických smerov,“ skonštatoval minister.
     

Podľa neho paradoxne, vo viacerých krajinách, ktoré sú nám dávané za vzor efektívneho duálneho vzdelávania, ide o vzdelávacie systémy, ktoré sú postavené na podobných princípoch ako boli svojho času používané aj v Československu. „Nezamestnanosť je veľkou výzvou. Nie iba na Slovensku, ale v celej Európe. A to predovšetkým nezamestnanosť mladých ľudí, ktorá v marci dosiahla v EÚ 22,8 %,“ zdôraznil vo svojom príhovore minister Miroslav Lajčák a dodal, že vláda SR sa taktiež jednoznačne hlási k odporúčaniu Rady EÚ o zavedení tzv. Záruk pre mladých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies