Schulz vyjadril podporu Junckerovi na post predsedu Európskej komisie

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 10:47 • 2 min
Schulz vyjadril podporu Junckerovi na post predsedu Európskej komisie

BRUSEL - Predseda Európskeho parlamentu (EP) a kandidát európskych socialistov na post predsedu Európskej komisie (EK) Martin Schulz podporuje svojho politického rivala z Európskej strany ľudovcov (EĽS) Jeana-Claudea Junckera na poste šéfa exekutívy EÚ. Uviedol to dnes európsky internetový denník EUobserver.

slovakia

left justify in out

EUobserver sa odvoláva na utorňajšie interview Schulza pre nemecký spravodajský server Spiegel Online, kde šéf europarlamentu povedal, že podporuje svojho hlavného súpera Junckera na získanie funkcie, o ktorú sa on sám uchádzal v mene európskych socialistov. "Teraz nie je čas na stranícke politikárčenie. Volebná kampaň sa už skončila," zdôraznil Schulz.

 

Predseda EP trvá na tom, že lídri EÚ by pri hľadaní kandidáta, ktorý vo funkcií nahradí Josého Manuela Barrosa, mali brať do úvahy výsledky volieb do Európskeho parlamentu. Ich víťazom sa stali európski ľudovci, ktorí získali 221 mandátov v 751-člennom EP.  

 

Juncker ako kandidát na predsedu EK však na mimoriadnom povolebnom summite EÚ nezískal dostatočnú podporu členských krajín EÚ. Proti nominácii bývalého luxemburského premiéra a bývalého predsedu Euroskupiny sa stavia najmä britský premiér David Cameron. Británia vníma Junckera ako "európskeho federalistu starého štýlu." 

 

Medzitým sa v európskych médiách objavili správy, že nemecká kancelárka Angela Merkelová sa radila s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, či by podporil kandidatúru predsedníčky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej za predsedníčku Európskej komisie. Túto správu zverejnila agentúra Reuters, s odvolaním sa na dva francúzske zdroje. Lagardeová by bola prijateľnou alternatívou aj pre Londýn, rovnako ako dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová.

 

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert v utorok túto správu agentúry Reuters označil ako nepravdivú a dodal, že Merkelová aj naďalej presviedča



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies