Taliban sa rozpadol na dve skupiny

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 15:01 • 2 min
Taliban sa rozpadol na dve skupiny

ISLAMABAD - Pakistanské militantné hnutie Taliban sa rozpadlo na dve skupiny, čo dokazuje značný rozkol vo vnútri organizácie.

slovakia

left justify in out

Tento krok však znižuje šance pakistanskej vlády vyriešiť islamistické povstanie rokovaniami. Od pakistanského Talibanu (Tahrík-i-Taliban) sa oddelili bojovníci z vplyvného a bohatého kmeňa Mahsúd z provincie Južný Vazíristan. Táto skupina podporuje mierové rokovania s vládou, zatiaľ čo zvyšok Talibanu mieni pokračovať v útokoch proti vládnym a bezpečnostným cieľom. "Súčasné vedenie Talibanu a jeho bojovníci sa stali bandou platených vrahov vykonávajúcich neislamské akcie ako vraždy, lúpeže, mučenie a únosy za výkupné," povedal hovorca odštiepeneckej frakcie Azám Tarík. Vedenie Tahrík-i-Taliban sa zatiaľ k rozdeleniu hnutia nevyjadrilo.

 

Pakistanský Taliban, ktorý nie je súčasťou Talibanu v Afganistane, no spolupracuje s ním, je tvorený rôznymi skupinami, ktoré sa dostávajú do častých sporov i ozbrojených stretov. Najnovší rozkol sa týka práve mierových rokovaní s vládou, v čom je celé hnutie rozdelené. Strata kmeňa Mahsúd znamená pre Taliban aj stratu časti financií a bojovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies