Zvolenská: Novela o ochrane zdravia nie je biznis

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 10:37 • 2 min
Zvolenská: Novela o ochrane zdravia nie je biznis

BRATISLAVA - Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia nie je žiadny biznis, je to úplný štandard pre európske krajiny.

slovakia

left justify in out

Vyhlásila to dnes v parlamente ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD), ktorá trvá na tom, že novela bude viac chrániť zdravie ľudí pri práci.
      

Právna norma z jej dielne upravuje povinnosti zamestnávateľov v súvislosti s pracovnými podmienkami a lekárskymi preventívnymi prehliadkami zamestnancov. Opozícia sa nazdáva, že novela finančne zaťaží ľudí. Navyše si myslí, že niektorých skupín zamestnancov by sa opatrenie týkať nemali.
      

Ministerka zdôraznila, že prvá a druhá kategória zamestnancov nemá nič s týmito preventívnymi prehliadkami. Vyzvala opozíciu, aby účelovo nezamieňala tieto záležitosti. "Len sa snažíme zabezpečiť, aby ľudia neochoreli. Chránime zdravie pri práci," zdôraznila Zvolenská.
      

Opozíciu tiež upozornila, že pracovné preventívne prehliadky nie sú to isté ako preventívne prehliadky u všeobecného lekára, na ktorú máme nárok každé dva roky. Dodala, že tá dvojročná je zameraná napríklad na civilizačné prehliadky, pracovná preventívka zohľadňuje prácu, ktorú pacient-zamestnanec vykonáva. Takže je napríklad zameraná na sluch či zrak.
      

Slovensko podľa rezortu zdravotníctva reaguje novelou na výčitky Európskej komisie (EK) pre nedostatočnú implementáciu európskej legislatívy. Ministerka je presvedčená, že ochrana zdravia zamestnancov sa teraz zlepší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies