Tisícročná voda na Balkáne: Povodne ohrozujú mestá a elektrárne v Srbsku aj Bosne!

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 16:15 • 2 min
Tisícročná voda na Balkáne: Povodne ohrozujú mestá a elektrárne v Srbsku aj Bosne!

BELEHRAD/SARAJEVO - Obyvatelia v Srbsku a Bosne sa dnes zo všetkých síl snažili zachrániť mestá a elektrárne pred stúpajúcou hladinou riek i zosuvmi pôdy, ktoré už zničili celé územia oboch krajín a zabili desiatky ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Klesajúca voda v niektorých oblastiach, najviac zaplavených najvýdatnejšími lejakmi na Balkáne od začatia zapisovania pred 120 rokmi, odhalila všetku skazu - nahnuté domy, popadané stromy a rozkladajúce sa zvieratá. Úrady v Bosne a Hercegovine (BaH) odhadli, že približne 500.000 ľudí bolo evakuovaných zo svojich domovov alebo ich sami opustili. Takéto obrovské vysídlenie obyvateľov nezažila krajina od vojny v rokoch 1992-1995. Dnešný nález tela na severe Bosny zvýšil počet obetí na Balkáne, vrátane Chorvátska, na najmenej 39.

 

V Srbsku úrady evakuovali najmenej 25.000 osôb. Rieka Sáva sa deň po tom, čo lejak konečne prestal, ešte viac rozvodnila vďaka novej záplavovej vlne prichádzajúcej z Chorvátska a naďalej ohrozuje časti severnej Bosny aj západného Srbska, vrátane najväčšej srbskej elektrárne, ktorá sa nachádza 30 kilometrov juhozápadne od metropoly Belehrad.

 

 

Vojaci a zamestnanci elektrárne pracovali v noci nadnes celý čas a stavali bariéry z vriec s pieskom, aby zabránili vode preniknúť do zariadenia, ako aj do druhého komplexu Kostolac - elektrárne na hnedé uhlie východne od Belehradu.

 

Stovky dobrovoľníkov v hlavnom meste plnili vrecia pieskom a ukladali popri brehu Sávy. Polícia vydala výzvu, že treba plniť ďalšie vrecia.

 

Hovorkyňa odborovej organizácie v srbskej elektrárenskej spoločnosti EPS uviedla, že niektorí zamestnanci najväčšej srbskej elektrárne Nikolu Teslu na brehu Sávy (pri meste Obrenovac) pracovali tri dni takmer bez prestávky, pretože posilám sa nepodarilo dostať na miesto.

 

"Elektráreň by teraz už mala byť v bezpečí," povedala hovorkyňa odborov pre Reuters. "Urobili sme, čo sme mohli. Teraz je to v rukách božích," dodala.

 

Elektráreň pokrýva zhruba polovicu dopytu po elektrine v Srbsku. Jej časti boli preventívne zatvorené a museli by ju odstaviť celú, keby voda prenikla cez ochranné bariéry. Predstavitelia EPS takisto uviedli, že podľa ich presvedčenia je elektráreň mimo nebezpečenstva, ale sú obavy o uhoľnú baňu Kolubara, ktorá elektráreň zásobuje.

 

Stovky zosuvov pôdy spôsobili na Balkáne spúšť, zväčša v hornatej Bosne, kde Sáva zničila farmársku pôdu - oporu tamojšej ekonomiky. Rieka naďalej na niektorých miestach preniká cez provizórne záplavové zábrany v Bosne aj v Srbsku.

 

 

V severobosnianskom regióne Tuzla dobrovoľníci a záchranári vykopávajú kanály na odvedenie vody, ktorá už vytvorila malé jazerá a spôsobila zosuvy pôdy - a pochovala najmenej 15 domov, ďalšie ohrozuje. Zo stredosrbského mesta Svilajnac odviezli niekoľko ton rozkladajúceho sa dobytka.

 

Mesto Mali Zvornik na rieke Drina, na srbsko-bosnianskej hranici, je takisto v nebezpečenstve. "Hora sa prakticky začala zosúvať do Driny a môže vytvoriť prírodnú priehradu, ktorá môže odviesť vodu z Driny smerom k mestu a zaplaviť ho," varoval šéf srbskej polície pre núdzové situácie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies