Pre nového šéfa armády Maxima je prioritou modernizácia

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 19:26 • 2 min
Pre nového šéfa armády Maxima je prioritou modernizácia

BRATISLAVA - Modernizácia ozbrojených síl je prioritou nového náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milana Maxima.

slovakia

left justify in out

„Človek má pri nástupe do funkcie mnoho ideálov, mnoho ambícií. Ja ich mám tiež, ale musím byť trochu skromnejší,“ povedal Maxim novinárom po slávnostnom ceremoniáli prevzatia funkcie na ministerstve obrany. Modernizácia má byť podľa neho všestranná. „Či už ide o lietadlá, bojové vozy, ručné zbrane,“ hovoril.

 

Situácia so zdrojmi je však podľa neho komplikovaná. „Budem rád, keď počas môjho štvorročného obdobia, do ktorého som vymenovaný, tieto procesy začneme a pri mojom odchode bude vidieť hmatateľný výsledok,“ uviedol. Jeho prvými krokmi vo funkcii bude detailné oboznámenie sa so situáciou či už v misiách alebo s výcvikom. 

 

Odchádzajúci šéf armády Peter Vojtek povedal, že odchod dlho zvažoval a odchádza so zmiešanými pocitmi. „Som aj trochu rád, že nastane zmena a budem sa môcť dať zdravotne do poriadku, no zároveň mi je smutno za všetkými rokmi, jednotkami, cvičeniami a ľuďmi,“ vravel. Svoje funkčné obdobie označil za neľahké. „Pána generála Maxima oveľa ľahšie nečaká. Náš základný problém je, že máme nedostatok finančných zdrojov, napriek tomu sa urobilo veľa skvelej práce,“ povedal. Vojtek dodal, že nie všetko je ale o technike. „Nepreceňoval by som novú techniku, lebo všetko je o ľuďoch, o personále a myslím, že personál v našich ozbrojených silách je skvelý,“ dodal. 

 

Milana Maxima, ktorý dnes preberá žezlo vedenia armády po končiacom Petrovi Vojtekovi, ešte pred dnešným vymenovaním do funkcie prezident Ivan Gašparovič povýšil - a to z hodnosti generálmajora do hodnosti generálporučíka. V armáde je tento 57-ročný dôstojník od roku 1976, predtým absolvoval ročnú dôstojnícku školu. Po tom, ako ho pridelili pod veliteľa Západného vojenského okruhu, bol vyslaný na interné štúdium na Vysokej vojenskej škole pozemného vojska vo Vyškove, ktoré úspešne absolvoval v roku 1980. Je absolventom trojročného interného postgraduálneho štúdia na Vojenskej akadémii v Brne, ktoré ukončil v roku 1990 a 1,5-ročného interného štúdia na Akadémii obrany ozbrojených síl (CID) v Paríži. Po skončení vysokoškolského štúdia pôsobil u mechanizovaných a tankových jednotiek, kde mal veliteľské posty od čaty po brigádu. Od októbra 2001 do júna 2002 bol náčelníkom štábu logistiky Generálneho štábu Armády Slovenskej republiky. Od júla 2002 do decembra 2004 ho ustanovili do funkcie veliteľa Síl výcviku a podpory Ozbrojených síl Slovenskej republiky. V decembri 2004 sa stal veliteľom Pozemných síl OS SR. V tejto funkcii bol do 1. júna 2009, keď ho vyčlenili na plnenie úloh Vojenského spravodajstva. Po absolvovaní kurzu vojenskej diplomacie sa stal pridelencom obrany v susednej ČR. Maxim ovláda anglický a francúzsky jazyk.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies