Putin podpísal zákon o zákaze vulgárneho jazyka v umeleckých dielach

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 19:19 • 2 min
Putin podpísal zákon o zákaze vulgárneho jazyka v umeleckých dielach

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes zákon zakazujúci používanie vulgárneho jazyka v literatúre, masmédiách, na koncertoch, divadelných predstaveniach, v zábavných programoch a filmoch. Legislatíva nadobudne platnosť 1. júla, informovala agentúra ITAR-TASS.

slovakia

left justify in out

Dokument stanovuje pokutu za používanie vulgárneho slovníka na všetkých verejných podujatiach, pričom určuje, ktoré výrazy a slovné spojenia nie sú v súlade s ruským knižným jazykom. Pokuta za porušenie zákona bude pre jednotlivca v prepočte približne 40-50 eur, pre štátnych úradníkov 80-100 eur a pre právnické osoby 805-1006 eur. Za opakovaný priestupok zákon ráta s ešte vyššími sumami, ako aj zákazom podnikateľskej činnosti na tri mesiace.
     

Významnou inováciou zákona je zákaz vydávania filmových distribučných certifikátov v nespisovnom jazyku, pričom tí, ktorí budú premietať snímky bez tohto dokladu, budú čeliť pokute vo výške 1006-2013 eur. Za opakované porušenie nariadenia bude sadzba 2013-4026 eur alebo trojmesačný zákaz činnosti. Ruský film s nespisovným jazykom sa nebude môcť klasifikovať ako národný.
     

Audio- a videoprodukty a knihy spadajúce pod nový zákon budú musieť byť označené príslušným symbolom a predávané v zapečatenom balení. Ak nariadenie nebude spĺňať predpisy, bude trestateľné vyššie zmienenými postihmi. Pravidlá sa však nevzťahujú na produkty vydané pred dátumom začiatku platnosti príslušného zákona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies