SaS: Aj po desiatich rokoch v EÚ u nás pokračuje zápas o slušný život

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 10:59 • 2 min
SaS: Aj po desiatich rokoch v EÚ u nás pokračuje zápas o slušný život

BRATISLAVA - Vstup Slovenska do Európskej únie (EÚ) bol jednou z najvýznamnejších udalostí v moderných dejinách Slovenska aj preto, že si ho demokratické sily vybojovali v zápase s despotickým mečiarizmom. Vyhlásil to dnes líder SaS Richard Sulík pri príležitosti desiateho výročia vstupu SR do EÚ.

slovakia

left justify in out

"Občanom Slovenskej republiky sa tak otvorili dovtedy nevídané možnosti a krajina ako taká sa stala súčasťou pásma rešpektu k ľudským právam, bezpečnosti a prosperity. Za desať rokov existencie Slovenska v Európskej únii sme sa ako mladý štát mnohému naučili. Dnes vieme, že samotným členstvom v unikátnom zoskupení demokratických štátov sa pre nás neskončil zápas o slušný život v slušnej krajine, ten pokračuje," upozornil Sulík.

 

Šéf liberálov zároveň pripomína, že Európska únia má aj svoje vážne nedostatky. "Slovensko, ktoré prežilo desaťročia v komunistickom zovretí, má živú skúsenosť s tým, k akému ekonomickému i mravnému úpadku vedie priveľká centralizácia a spoliehanie sa na všemocnú ruku štátu. EÚ so svojimi rozvetvenými a od reálneho života izolovanými riadiacimi štruktúrami podľa nášho názoru robí zásadnú chybu v tom, že miesto podpory európskej rozmanitosti a súťaživosti rôznych modelov sa čoraz viac uchyľuje k unitárnym prístupom a riešeniam, k vytváraniu falošných očakávaní blahobytu, ktorý prichádza vďaka prerozdeľovaniu a dotáciám," uviedol Sulík.

 

Podľa jeho slov sa centralizovaná Európska únia zároveň stáva kolbišťom, na ktorom sa pod pláštikom európskych riešení presadzujú partikulárne záujmy štátov. "Plasticky to vidíme v morálne pokrivenej socializácii strát a v politike zachraňovania nezodpovedných. Výsledkom je skutočnosť, že Európska únia čelí najväčšej kríze od svojho vzniku, ktorá sa prejavuje vo všetkých oblastiach vrátane strate dôvery verejnosti a posilneniu odstredivých síl," tvrdí.

 

SaS je presvedčená, že východiskom na prekonanie tejto krízy je návrat k pôvodným hodnotám európskeho spoločenstva a ich kultivácia. "Máme na mysli voľný pohyb osôb, tovarov, služieb a kapitálu. Koncepty, smerujúce k vytvoreniu európskeho superštátu bez jasnej demokratickej legitimity, považujeme za útes, na ktorom sa súdržnosť EÚ rozbije. Veríme, že sa počas nasledujúcich desiatich rokov národy Európy tejto pasci vyhnú. V májových voľbách do Európskeho parlamentu preto pôjde naozaj o veľa," dodal Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies