Obama v Soule: Izraelsko-palestínske rokovania možno potrebujú prestávku

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 18:46 • 2 min
Obama v Soule: Izraelsko-palestínske rokovania možno potrebujú prestávku

SOUL - Americký prezident Barack Obama dnes vyjadril názor, že Spojenými štátmi sprostredkované mierové rozhovory medzi Izraelom a Palestínčanmi možno "potrebujú prestávku".

slovakia

left justify in out

Izrael vo štvrtok pozastavil svoju účasť na rokovaniach s Palestínčanmi po tom, ako palestínsky prezident Mahmúd Abbás oznámil neočakávanú dohodu s militantným hnutím Hamas. Izrael a USA toto hnutie považujú za teroristickú organizáciu.
     

Obama na tlačovej konferencii v Soule označil konanie Palestínčanov "za neužitočný" krok a dodal, že išlo o jedno z celého radu rozhodnutí oboch strán, ktoré uškodili šanci na dosiahnutie mierovej dohody.
     

Podľa šéfa Bieleho domu sa možno dospelo k bodu, kedy je potrebná prestávka a obe strany - Izrael i Palestínčania - by mali zvážiť alternatívy. 
     

Obama trval na tom, že nechce upustiť od mierového úsilia. Avšak povedal, že naozaj nevidel ani na jednej strane "politickú vôľu" robiť ťažké rozhodnutia.
     

Rokovania uviazli už predtým, ako stredajšia dohoda o zmierení medzi Fatahom a Hamasom vtiahla mierový proces ešte hlbšie do krízy, napísala agentúra Reuters.
     

Spojené štáty sa snažili o predĺženie rozhovorov aj po 29. apríli, čo bol pôvodne stanovený konečný termín rokovaní, ktoré sa začali takmer pred deviatimi mesiacmi s podporou amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho.
     

Pre amerického prezidenta je návšteva Južnej Kórey druhou zastávkou na jeho ázijskom turné. Témou Obamových rokovaní s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje bol aj severokórejský jadrový program.
     

Podľa Obamu je možno čas zvážiť ďalšie sankcie voči KĽDR, ktoré "budú oveľa viac hrýzť". Na spoločnej tlačovej konferencii s juhokórejskou prezidentkou povedal, že je potrebné nájsť dodatočné spôsoby vyvíjania tlaku na Pchjongjang, ktorý sa pripravuje na svoj štvrtý jadrový test.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies