Jahnátek: Nadobúdateľ pozemku bude musieť byť usídlený v SR aspoň 10 rokov

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 16:12 • 2 min
Jahnátek: Nadobúdateľ pozemku bude musieť byť usídlený v SR aspoň 10 rokov

BRATISLAVA - Nadobúdateľ slovenskej poľnohospodárskej pôdy bude musieť mať v SR pobyt alebo sídlo aspoň 10 rokov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes po rokovaní vlády šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD) k vládnemu návrhu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý by sa mal schvaľovať v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní a mal by byť účinný od 1. júna 2014.
     

"Vláda do zákona ešte pridala, že nadobúdateľ - fyzická osoba, musí mať právoplatný pobyt na území SR minimálne 10 rokov. Právnická osoba musí mať registráciu na území SR minimálne 10 rokov," spresnil.
     

Vládny návrh zákona má podľa MPRV SR za cieľ vytvoriť také právne prostredie, ktoré umožní, aby poľnohospodárske pozemky, ktoré majú naďalej slúžiť svojmu účelu, nadobúdali zásadne osoby, ktoré vykonávajú poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej 3 roky v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza, v obci susediacej s obcou, alebo, ak takáto osoba neprejaví záujem o kúpu poľnohospodárskeho pozemku a ani ho nekúpi, oprávnenou je aj osoba, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej 3 roky bez ohľadu na miesto podnikania.
     

Štát podľa Jahnátka nepredpokladá, že by v zmysle navrhovaného zákona skupoval poľnohospodársku pôdu na Slovensku. "Má stále k dispozícii približne 150.000 hektárov pôdy," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies