Štvorica unesených francúzskych novinárov sa vrátila do vlasti

NETKY.SK • 20 Apríl 2014, 11:22 • 2 min
Štvorica unesených francúzskych novinárov sa vrátila do vlasti

PARÍŽ - Francúzsky prezident François Hollande v nedeľu ráno privítal skupinu štyroch novinárov, ktorí sa vrátili do vlasti zo Sýrie po vyše 10 mesiacoch v zajatí.

slovakia

left justify in out

Edouard Elias, Didier François, Nicolas Hénin a Pierre Torres, ktorých v júni 2013 uniesli, prileteli špeciálnym lietadlom na základňu v severofrancúzskom Évreux, odkiaľ ich následne dopravili vrtuľníkom na parížske predmestie Villacoublay. Stalo sa tak iba deň po tom, ako ich našli spútaných a so zaviazanými očami vojaci na sýrsko-tureckej hranici. Na neformálnom uvítacom obrade sa zúčastnili aj rodiny novinárov, pričom Hollande označil ich návrat za "okamih radosti a hrdosti" pre Francúzsko.

Francúzsko v súvislosti s oslobodením novinárov nezverejnilo žiadne podrobnosti, turecká tlačová agentúra Dogan však uviedla, že Francúzov na sýrsku juhovýchodnú hranicu s Tureckom priviezla počas noci z piatka na sobotu neznáma skupina. Tureckí vojaci potom novinárov dopravili do policajnej centrály v provincii Şanliurfa, kde taktiež absolvovali lekársku prehliadku. Turecké ani francúzske orgány únoscov skupiny neidentifikovali, podľa Doganu však nimi boli ozbrojenci povstaleckej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies