Slovensko je v hodnotiacej tabuľke dopravy krajín EÚ medzi horšími krajinami

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 18:13 • 2 min
Slovensko je v hodnotiacej tabuľke dopravy krajín EÚ medzi horšími krajinami

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes po prvýkrát zverejnila hodnotiacu tabuľku dopravy v krajinách EÚ. Obsahuje porovnanie výsledkov, ktoré členské štáty dosiahli v 22 kategóriách súvisiacich s dopravou.

slovakia

left justify in out

V prípade väčšiny týchto kategórií tabuľka EK uvádza päť štátov s najlepšími a najhoršími výsledkami. Na čele tabuľky sú Holandsko a Nemecko s najlepšími výsledkami v 11 kategóriách. Za nimi nasleduje Švédsko, Británia a Dánsko. Na druhom konci tabuľky, s rovnakým počtom bodov, sa ocitlo Bulharsko a Poľsko (najhoršie výsledky v deviatich kategóriách).
     

Pozícia Slovenska je v strednej časti tabuľky, ale v skupine krajín, ktoré mali viac negatívnych výsledkov ako pozitívnych. Slovensko (rovnako ako Estónsko a Lotyšsko) sa pri hodnotení koľkokrát ocitlo medzi najlepšími a najhoršími, štyri razy sa dostalo medzi najlepších a päťkrát medzi najhorších.
     

Cieľom prvej hodnotiacej tabuľky dopravy v EÚ je poskytnúť prehľad o rozdieloch, ktoré medzi členskými štátmi EÚ existujú v oblasti dopravy, a pomôcť im identifikovať nedostatky a určiť priority v oblasti investícií a politiky.
     

Tabuľka zoskupuje údaje z rôznych zdrojov (Eurostat, Európska environmentálna agentúra, Svetová banka a OECD). V nasledujúcich rokoch chce EK zlepšovať ukazovatele na základe dialógu s členskými štátmi, priemyselným odvetvím a ďalšími zainteresovanými stranami, a sledovať postupné napredovanie členských štátov.
     

„Nová hodnotiaca tabuľka je vynikajúcim nástrojom na získanie prehľadu o tom, ako sme na tom z hľadiska dosahovania vyššej efektivity, orientovanosti na zákazníka, bezpečnosti a čistoty dopravných systémov," pripomenul eurokomisár pre mobilitu a dopravu Siim Kallas. A dodal, že hoci ide iba o prehľad, aj ten môže komisii aj členským štátom slúžiť ako referenčný bod a zdroj inšpirácie pre spoločnú prácu.
     

Stručná zmienka v dokumente Európskej komisie uvádza, že "Slovensko patrí medzi krajiny s najmenej reštriktívnou reguláciou osobnej leteckej dopravy. Jeho letecká dopravná infraštruktúra je však ohodnotená ako nedostatočná."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies