Belgicko zničilo slonovinu v úsilí upriamiť pozornosť na nezákonný obchod

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 18:37 • 2 min
Belgicko zničilo slonovinu v úsilí upriamiť pozornosť na nezákonný obchod

BRUSEL - Belgicko dnes zničilo 1,7 tony slonoviny, ktorú zadržalo na hraniciach, v úsilí pritiahnuť pozornosť verejnosti na zvýšenie nelegálneho obchodovania a riziko, ktoré predstavuje pre populáciu slonov.

slovakia

left justify in out

Krajina sa stala hlavnou tranzitnou križovatkou obchodu so slonovinou medzi Afrikou a Áziou kvôli dobrému leteckému a námornému spojeniu. Približne polovica množstva slonoviny, ktoré sa podarí zachytiť, pochádza z bývalej belgickej kolónie Demokratickej republiky Kongo.
     

Dnešné zničenie zadržaného materiálu odráža podobné iniciatívy zo strany Číny, Spojených štátov a Francúzska. Tieto krajiny sa usilujú o zviditeľnenie pytliactva, ktoré pripraví o život ročne asi 50.000 slonov. Pytliaci chcú získať ich kly. Na celom svete sa minulý rok podarilo skonfiškovať asi 41,5 tony slonoviny.
     

"Je to štvrtý najväčší nelegálny obchod po drogách, pašovaní ľudí a zbraniach a umožňuje organizovaným gangom zarábať peniaze," povedala Laurette Onkelinxová, ministerka pre starostlivosť o zvieratá pred tým, ako pomohla dotlačiť slonovinu do drvičky na cement.
     

Cena slonoviny sa na čiernom trhu pohybuje na úrovni približne 870 eur za kilogram, doplnila agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies