Prebytok zahraničného obchodu už vo februári atakuje miliardu

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 09:59 • 2 min
Prebytok zahraničného obchodu už vo februári atakuje miliardu

BRATISLAVA - Kondícia slovenského exportu sa podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR naďalej zlepšuje. Prebytok zahraničného obchodu totiž vo februári dosiahol 537,1 mil. eur, čo oproti januáru znamenalo navýšenie kladnej bilancie o takmer 144 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Za prvé dva mesiace tohto roka tak už prebytok zahraničného obchodu Slovenska dosiahol 930,3 mil. eur, čo je po prvých dvoch mesiacoch roka rekordný prebytok. Pre porovnanie vlani, kedy za celý rok štatistici namerali historicky najvyššie aktívne saldo zahraničného obchodu Slovenska, predstavoval prebytok za prvé dva mesiace 775,1 mil. eur.

Zlepšeniu salda zahraničného obchodu pomohol pokračujúci rast exportu, ktorý vo februári medziročne stúpol o 6,2 % na 5,324 mld. eur. Oproti januáru sa rast exportu mierne spomalil o 0,6 percentuálneho bodu. Medziročný rast importu však spomalil až o 2,7 percentuálneho bodu na 4 %. Celkovo sa na Slovensko vo februári doviezol tovar za 4,787 mld. eur. Za prvé dva mesiace sa tak celkový vývoz tovaru zvýšil o 6,5 % na 10,477 mld. eur a celkový dovoz o 5,3 % na 9,546 mld. eur. 

 

Zahraničný obchod tak začína rok 2014 podobne vysokými prebytkami, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch. Podľa analytikov sa dá očakávať, že aj v tomto roku skončí obchodná bilancia opäť vo vysokom prebytku. Na rozdiel od uplynulého obdobia by však mohol podporovať dovozy aj oživujúci sa domáci dopyt a tak je otázne, či celoročný prebytok dosiahne podobné úrovne ako vlani. Vtedy totiž skončil v rekordnom pluse, ktorý podľa spresnených údajov Štatistického úradu SR dosiahol takmer 4,3 mld. eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies