Van Rompuy: Ďalší summit EÚ k ekonomickej kríze sa uskutoční 30. januára

NETKY.SK • 22 December 2011, 06:47 • 2 min
Van Rompuy: Ďalší summit EÚ k ekonomickej kríze sa uskutoční 30. januára

Van Rompuy: Ďalší summit EÚ k ekonomickej kríze sa uskutoční 30. januára

slovakia

left justify in out

img

Ďalší summit šéfov štátov a vlád Európskej únie zameraný na ekonomické problémy sa uskutoční 30. januára. Vo videoposolstve, ktoré sa nachádza na webovej stránke EÚ, to dnes večer oznámil predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.
"Náš ďalší summit je naplánovaný na 30. januára," informoval. Bude zameraný na zamestnanosť, dodal s tým, že "vo väčšine našich ekonomík sa očakáva nulový rast" a niektoré čelia aj recesii.
Termín konania summitu oznámil Van Rompuy necelé dva týždne po vrcholnej schôdzke, na ktorej Británia vetovala návrh na zmenu Lisabonskej zmluvy. Následne v pondelok odmietla požičať Medzinárodnému menovému fondu asi 30 miliárd eur, ak budú tieto financie využité iba na pomoc problémami sužovanej eurozóne.
Van Rompuy dnes povedal, že "priniesť finančnú stabilitu eurozóne zostáva absolútne kľúčové pre našu budúcnosť," ale politici už prijali tento rok veľké rozhodnutia na prekonanie štátnej dlhovej krízy.
Ďalej konštatoval, že takmer všetky členské krajiny EÚ už uplatnili rozsiahle reformné programy, ktoré ovplyvnia výdavky vlád a budú mať dopad na podnikateľské prostredie. Podľa neho existuje "sociálna cesta z krízy". "Táto cesta je však dlhá, dlhšia, ako sme očakávali... Niet však pochýb o tom, že existuje základná politická vôľa pokračovať vpred ako únia, v ktorej krajiny vzájomne plne rešpektujú svoju situáciu," povedal Van Rompuy.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies