Taliani uzavreli tajnú dohodu, zablokujú najmasívnejšiu trasu migrantov

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 13:31 • 2 min
Taliani uzavreli tajnú dohodu, zablokujú najmasívnejšiu trasu migrantov

Rím – Dohoda medzi Talianskom a juholíbyjskými kmeňmi o uzavretí štátnej hranice Líbye, by mala výrazne sťažiť vstup migrantov, na územie Európy. Utajovanú dohodu vítajú hlavne politici, ktorým sa dlhodobo nedarí zastaviť migračnú vlnu z tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Pomyselný múr by mohol nadobro oddeliť africký kontinent od Európy. "Uzavrieť južnú líbyjskú hranicu znamená zapečatiť južnú hranicu Európy," vyhlásil taliansky minister zahraničných vecí Marco Minniti.

 

Dohoda bola uzavretá medzi etnickými skupinami Toubov a Awlad Sulaiman a európskymi predstaviteľmi, ktorí sú už dlhšiu dobu kritizovaní zo strany verejnosti za nečinnosť v otázke migračnej krízy.“Líbyjskí pohraničiari budú pôsobiť pozdĺž celej 5000 kilometrov dlhej juholíbyjskej hranice. A na severe zas bude líbyjská námorná stráž, vyškolená talianskymi odborníkmi a podporená desiatimi darovanými motorovými člnmi, operovať v boji proti pašerákom ľudí na mori”, vysvetlil Minniti.

 

img

 

Do tejto dohody vkladajú európski politici všetky svoje nádeje. Tá by mala vytvoriť bariéru a chrániť Stredomorie. Taliani jednali viac ako s 60 predstaviteľmi afrických kmeňov, ktoré pôsobia v tejto rizikovej oblasti. Dohoda ďalej predkladá možnosť ďalšej kontroly ilegálneho obchodu, ako aj obchodu s ľuďmi. Niektorí kritici sa domnievajú, že obídenie centrálnej vlády uznanej OSN by mohlo značným spôsobom ohroziť platnosť dohody.

 

Možné trasy využívané na transport Afričanov do Európy sa čoraz zužujú. Medzi najfrekventovanejšie cesty migrantov patrili priechody cez španielske enklávy Ceuta a Melilla, nachádzajúce sa na africkom území, na ktorých zvýšili bezpečnostné opatrenia a priechodu zamedzili. Ďalšiu obľúbenou alternatívou bola cesta cez Sinaj, momentálne tiež uzavretá po roku 2013, kedy Izrael vystaval obrovský plot, čím výrazne zamedzil priechodu migrantov ďalej na Sinaj.

 

Ako poslednú možnosť, ktorú brali Afričania do úvahy, bolo prejsť cez Egypt či Líbyu. Líbya predstavuje najbrutálnejšiu cestu, ktorá sa nesie v duchu zotročovania a brutálnych útokov na migrantoch. Tá predstavovala najväčšie riziko pre etiópskych a eritrejkých kresťanov zo strany IS. Ale ani v Egypte to nemali jednoduché, keďže na rozdiel od ostatných krajín, úrady tu pracujú oveľa intenzívnejšie, kontroly sú častejšie a rozsiahlejšie. Takže šanca na úspech sa oproti iným trasám sa výrazne znižuje.

 

Líbya je teda kľúčovým miestom v očiach EK, ktorá má osobitný význam v migračnej stratégii Európy. Výhodou pre Európu je aj skutočnosť, že medzi jednotlivými africkými štátmi sa začali na hraniciach stavať ploty, ktoré migrantov výrazne komplikujú cestu do Európy. Je však zjavné, že Európa je odhodlaná urobiť všetko pre to, aby znížila a napokon aj zastavila exodus z Afriky. O čom svedčí aj múr, ktorý stavia EÚ na vlastné náklady medzi Afrikou a EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies