Stalo sa 2. augusta

NETKY.SK • 1 August 2012, 19:09 • 2 min
Stalo sa 2. augusta

Stalo sa 2. augusta - Life style Narodenia 1932 - narodil sa írsky herec Peter O'Toole.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1932 - narodil sa írsky herec Peter O'Toole. Rodina jeho otca pochádzala z írskeho kráľovského rodu. Vyštudoval britskú Royal Academy of Dramatic Arts a od r. 1949 pôsobil v divadle. Získal štyri Zlaté glóbusy, cenu Emmy a v roku 2003 čestného Oscara za celoživotné dielo. Preslávil sa ako T. E. Lawrence v dobrodružnom filme Lawrence z Arábie a tiež snímkami Becket, Ako ukradnúť Venušu a Lev v zime . Z ďalších filmov: Posledný cisár, Krídla slávy, Trója, Hviezdny prach, Venuša.
1942 - narodil sa hokejový brankár Vladimír Dzurilla. V rokoch 1960 - 1973 bol brankárom Slovanu Bratislava. Desaťkrát sa zúčastnil na majstrovstvách sveta, štyrikrát na ZOH. V roku 1972 na MS v Prahe, v roku 1976 v Katoviciach a v roku 1977 vo Viedni bol brankárom československej reprezentácie, ktorá získala titul majstra sveta. Po skončení aktívnej kariéry bol trénerom, naposledy v EG Düsseldorf. V ankete Najlepší hokejista Slovenska v histórii dostal v roku 1997 najviac hlasov pred Petrom Šťastným a stal sa Najlepším slovenským hokejistom 20. storočia. Zomrel v roku 1995.
1942 - narodila sa čilsko-americká spisovateľka Isabel Allende. Autorka známeho románu Dom duchov, ktorý bol neskôr aj sfilmovaný. Ďalšie diela: Paula, Afrodita, Dcéra šťasteny, Sépiový portrét, Skazené dievča, Eva Luna.
1976 - narodil sa austrálsky herec Sam Worthington. Z filmografie: Somersault, Terminator Salvation, Avatar, Súboj Titanov, Last Night, Dlh, Hnev titanov.
Úmrtie
1921 - zomrel taliansky operný spevák, tenorista Enrico Caruso. Začínal v talianskych provinčných divadlách, neskôr pôsobil v milánskej La Scale i Londýne. Od r. 1903 bol členom Metropolitnej opery v New Yorku. Častý partner opernej divy Emmy Destinn. Narodil sa v roku 1873.
1922 - zomrel americký fyziológ a vynálezca Alexander Graham Bell, profesor na univerzite v Bostone. Vynašiel mikrofón, telefón a gramofón. Založil koncern Bell Telephone. Narodil sa v roku 1847.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies