Slovenská učiteľka dostala v Rakúsku ocenenie Hrdinský čin roka!

NETKY.SK • 9 December 2013, 12:48 • 2 min
Slovenská učiteľka dostala v Rakúsku ocenenie Hrdinský čin roka!

VIEDEŇ – Rodáčka z Piešťan, Adriana Kikušová, získala v Rakúsku celoštátne vyznamenanie Hrdinský čin roka 2012. Jej pohotová reakcia zachránila život malému dievčatku. Informovala o tom Barbora Piovarčiová z kancelárie piešťanského primátora.

slovakia

left justify in out

Kikušová žije už takmer desať rokov vo Viedni, kde pracuje ako učiteľka v štátnej materskej škole. V piatok 6. decembra jej bola udelená ako celoštátne vyznamenanie čestná medaila mesta Viedne. Ocenenie získala za záchranu 5-ročného dievčatka Aline, ktorá bola žiačkou v jej triede. Dievčatko počas dňa dostalo epileptický záchvat, vysoké horúčky a kŕče. Zapadol jej jazyk a prestalo dýchať. Z 20-členného pedagogického zboru jedine Adriana Kikušová zachovala duchaprítomnosť a vytiahla dieťaťu zapadnutý jazyk, poskytla masáž srdca, umelé dýchanie a stabilizovala ju, pokým neprišla sanitka. Žiačke týmto zachránila život.

O celej udalosti informoval viedenský krajský úrad starý otec malej Aline, ktorý v mene jej rodiny poslal ďakovný list. Menovaná okrem ocenenia získala za svoj čin aj finančnú odmenu. Na radnicu prišli slovenskej učiteľke pogratulovať zamestnanci materskej školy, krajské školské inšpektorky a jej rodina z Piešťan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies