SIS: Po útoku v Berlíne boli spustené štandardné bezpečnostné opatrenia

NETKY.SK • 20 December 2016, 11:55 • 2 min
SIS: Po útoku v Berlíne boli spustené štandardné bezpečnostné opatrenia

BRATISLAVA - Po útoku v nemeckej metropole Berlíne aj slovenská tajná služba spoločne s inými slovenskými bezpečnostnými zložkami spustila štandardné bezpečnostné opatrenia reagujúce na podobné krajné situácie. TASR to dnes uviedol hovorca Slovenskej informačnej služby (SIS) Branislav Zvara.

slovakia

left justify in out

"Už bezprostredne po prvých informáciách o možnom teroristickom útoku na vianočné trhy v Berlíne a konzultáciách predsedu vlády SR, ministra vnútra SR a riaditeľa SIS boli spravodajskou službou a ďalšími bezpečnostnými zložkami spustené štandardné bezpečnostné opatrenia reagujúce na podobné krajné situácie," povedal Zvara.

 

Podľa jeho slov riaditeľ SIS Anton Šafárik v tejto súvislosti inicioval aj zvolanie zasadnutia Rady Národného bezpečnostného analytického centra (NBAC) za účasti popredných predstaviteľov príslušných bezpečnostných rezortov a expertov. Rada NBAC okrem iného analyzovala aktuálny stav a vyhodnotila najnovšie dostupné informácie z pokračujúcej výmeny informácií medzi partnerskými zahraničnými službami s dôrazom na možné bezpečnostné dôsledky v SR.

 

"Pre blížiace sa sviatočné obdobie a s ním súvisiace slávnostné hromadné podujatia boli spravodajské služby a bezpečnostné zložky SR uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania. NBAC pracuje v režime nepretržitej pohotovosti v schéme 24 hodín denne, sedem dní v týždni," objasnil hovorca SIS.

 

Podľa jeho slov SIS pokračuje v činnosti, o ktorej slovenskú verejnosť informovala aj prostredníctvom svojej výročnej správy za rok 2015, keď svoju spravodajskú pozornosť zamerala na monitorovanie a vyhodnocovanie teroristických rizík pre Európsku úniu, ako aj územie SR.

 

"To všetko v kontexte nárastu útokov a hrozieb zo strany islamistických radikálov a jednotlivcov inšpirovaných ideológiou najmä Islamského štátu (IS) či odnoží al-Káidy. Naďalej pokračuje intenzívna spolupráca SIS s partnerskými európskymi službami, službami NATO a ďalšími relevantnými špeciálnymi službami vzhľadom na pretrvávajúce riziko, že rôzne teroristické zoskupenia, vrátane ovládania a radikalizovania tzv. osamelých vlkov naďalej konšpirujú s cieľom zaútočiť na ciele v Európe. Ich aktivity súvisia aj s návratom žoldnierov bojujúcich v radoch IS zo Sýrie a Iraku do vlasti. Ďalšiu rizikovú skupinu môžu predstavovať radikalizovaní nelegálni migranti, na čo SIS už v minulosti tiež upozorňovala," dodal na záver Zvara.

 

V pondelok (19.12.) vošiel na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg kamión, podľa vyšetrovateľov pravdepodobne úmyselne, 12 ľudí je mŕtvych. Za volantom sedel podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov muž pochádzajúci z Pakistanu alebo Afganistanu, ktorého polícia zadržala.

 

 

 

Malo by ísť o muža, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec. Jeho totožnosť je však stále nejasná, keďže údajne používal viacero identít.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies