Rakvu Václava Havla previezli na Pražský hrad

NETKY.SK • 22 December 2011, 11:31 • 2 min
Rakvu Václava Havla previezli na Pražský hrad

Rakvu Václava Havla previezli na Pražský hrad

slovakia

left justify in out

img

Rakvu s bývalým československým a českým prezidentom Václavom Havlom previezli dnes na Pražský hrad. K smútočnému sprievodu sa pripojilo viac ako 10.000 ľudí.
Sprievod sa z duchovného centra Pražská križovatka pohol niekoľko minút po ôsmej hodine ráno. K vojenským kasárňam na Hradčanoch previezol rakvu pohrebný automobil z oboch strán ozdobený vencami s červenými stuhami a čiernymi kvetmi. Hneď za ním kráčala vdova Dagmar Havlová s dcérou, Havlov brat Ivan a najbližší príbuzní a priatelia bývalého prezidenta. Boli medzi nimi napríklad minister obrany Alexandr Vondra, hudobník Michael Kocáb, architekt Bořek Šípek alebo exminister vnútra Jan Ruml.
Medzi účastníkmi sprievodu boli aj ľudia v krojoch - v českých i slovenských, a ľudia so slovenskou vlajkou. Niektorí účastníci pochodu sa zahalili do českej štátnej vlajky, ďalší mali na odeve trikolóry.  
Sprievod sa pomaly vydal smerom ku Karlovmu mostu, Malostranskému námestiu a kasárňam na Loretánskom námestí v centre Prahy. Celú trasu, ktorú lemovali tisíce ľudí, prešiel za jednu hodinu. Na Hradčanoch preložili Havlovu rakvu na historickú lafetu ťahanú šesťzáprahom kladrubských vraníkov. Tá ho v slávnostnom sprievode vojakov odviezla na Pražský hrad. Organizátori smútočného sprievodu vychádzali pri jeho príprave z pohrebu prvého prezidenta samostatného Československa, Tomáša Garrigua Masaryka.   
V krajine sa dnes začal aj trojdňový štátny smútok na počesť Havla. Na verejných budovách visia vlajky na pol žrde, zábava je zrušená a v piatok presne napoludnie Česi na minútu stíchnu. Spevák Michal David zrušil svoje dva vypredané koncerty v pražskej Lucerne. Národné divadlo ani Štátna opera hrať neprestanú, ostatné divadlá plánujú špeciálny program.  
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok na omši v Chráme svätého Víta. Bude ju viesť arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka, prítomné budú mnohé známe osobnosti. Účasť potvrdili slovenský prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, rakúsky prezident Heinz Fischer, poľský exprezident Lech Walesa, poľský prezident Bronislaw Komorowski, gruzínsky prezident Michail Saakašvili, nemecký prezident Christian Wullf či americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová s manželom Billom a niekoľko amerických kongresmanov. Rusko bude podľa televízie ČT24 zastupovať ombudsman Vladimir Lukin.

Zdroj: TASR/idnes.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies