Prečo vaše domáce espresso nechutí ako v kaviarni? Možno robíte jednu z týchto chýb!

NETKY.SK • 26 Máj 2018, 12:00 • 2 min
Prečo vaše domáce espresso nechutí ako v kaviarni? Možno robíte jednu z týchto chýb!

Ak si kávu radi pripravujete v pohodlí domova, mali by ste pri jej príprave dodržiavať niekoľko zásad.

slovakia

left justify in out

Bez dobrej kávičky si mnohí z nás nevedia predstaviť svoj deň. Poznáme veľa spôsobov, ako tento horúci nápoj pripraviť, každý ho má rád inak. Treba však povedať, že za kávu v pravom zmysle slova sa považuje tá zrnková, nie instantné zmesi, tie sú málo intenzívne a často chutia úplne inak ako káva.

 

Grom každého spôsobu podávania kávy je práve espresso. Či si už do neho pridáte mlieko, viac vody, cukor alebo mliečnu penu, je na vás. Ako si však dobrý základ pripraviť?

 

Zrejme najdôležitejší je samotný výber zrnkovej kávy. Tá má naozaj množstvo druhov, treba si vybrať takú, ktorá najviac lahodí našim zmyslom. Ideálne je kupovať ju nezomletú, aby sme neprišli o unikátnu arómu. Ak si ju teda meliete sami, musíte dbať na to, aby nebola príliš jemná, no nesmie obsahovať ani príliš veľké kúsky. Vo všeobecnosti platí, že dobre zomletá káva by mala mať konzistenciu približne ako hrubá múka.

 

Potom prichádza na rad kávovar. Ten by pred prípravou espressa mal byť už dostatočne nahriaty a prečistený. Samozrejme, veľmi dôležité je aj to, aby boli vyčistené všetky filtre, ktoré by mohli chuť a kvalitu kávy negatívne ovplyvniť.

 

Pozor si treba dať aj na vodu, z ktorej kávu robíme. Pokiaľ je príliš tvrdá, má to dopad nielen na chuť kávy, ale aj na zanášanie kávovaru. Preto sa zvyknú používať zmäkčovače vody, prípadne upravená voda. Niekedy však postačí do nádobky naliať vodu z filtračnej kanvice, ktorú dnes používajú mnohé domácnosti.

 

Na to, aké je espresso intenzívne, má veľký vplyv aj tlak.  Ide o silu, ktorou sa voda "pretlačí" cez zomletú kávu. Je to jeden z dôležitých ukazovateľov. Bežné prístroje majú tlak 15 barov, profesionálne 18 a viac. Čím väčší tlak, tým intenzívnejšia chuť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies