Kukan: Slušnosť a korektnosť Európanov voči prisťahovalcom sa nie vždy vypláca

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 11:09 • 2 min
Kukan: Slušnosť a korektnosť Európanov voči prisťahovalcom sa nie vždy vypláca

BRUSEL - Teroristické útoky moslimských extrémistov v Európe, rast sily a vplyvu Islamského štátu (IS), ktorý obsadzuje nové územia a dopúšťa sa barbarských popráv rukojemníkov a zajatcov, to všetko vyvoláva otázky, ako sa postaviť tomuto javu. V rozhovore pre TASR to uviedol europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

Kukan, ktorý je v Európskom parlamente (EP) členom výboru pre zahraničnú politiku, upozornil, že pokiaľ ide o terorizmus IS, nemali by existovať žiadne zábrany, pretože s predstaviteľmi tohto zoskupenia možno rokovať iba z pozície sily. Spresnil, že "s ľuďmi, ktorí iným ľuďom odrezávajú hlavy, sa nevyjednáva".

Kukan súhlasí s postojom prezidenta USA, že iba vojna proti Islamskému štátu môže zniesť toto zoskupenie z povrchu zeme.

 

Poslanec pripomenul, že téma islam sa logicky spája s prisťahovalectvom do Európy. Spomenul príklad Francúzska, ktoré už v roku 1945 začalo prijímať moslimských imigrantov, v roku 1961 brány pre "gastarbajtrov" otvorila Nemecká spolková republika a neskôr aj Švajčiarsko a iné krajiny. Aj vďaka tomu je dnes v Európe 41 miliónov vyznávačov islamu, z toho v štátoch EÚ okolo 19 miliónov moslimov.

 

Kukan upozornil, že členské štáty uplatňujú voči imigrantom rôzne postupy. Teraz sa hovorí o Rakúsku, ktoré sprísnilo predošlý zákon najmä z hľadiska úpravy financovania moslimských komunít zo zahraničia. Dodal, že Francúzsko prísne dbá na svoju laicitu a pri odluke cirkvi od štátu nepovoľuje moslimské školy, toleruje však učebne, ktoré si zriaďujú a financujú samotné komunity.

 

"Sú dve školy myslenia. Prvá hovorí, že nevnímame dosť citlivo moslimov a mali by sme užšie spolupracovať. Druhá škola, kde patrím aj ja, poukazuje na to, že bolo toľko možností a ponúk na spoluprácu a spolužitie a aj tak sa tieto komunity dopúšťajú teroristických činov, ako bol v Paríži," uviedol Kukan. Dodal, že súhlasí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, že multikulturalizmus sa v Európe neosvedčil.

 

Súhlasí však, že sú otázky, ktoré možno riešiť, napríklad vzdelávanie imámov. Moslimských duchovných je podľa neho v Európe asi 1800, najmenej tisíc z nich to robí zadarmo. Keby sa ich podarilo podchytiť tak, aby veriacich neviedli k fanatizmu, ale skôr k pochopeniu európskej civilizácie, to by bol krok vpred.

 

V prípade Slovenska, kde žije okolo 5000 moslimov, Kukan pripomenul, že sme jedinou krajinou v EÚ bez mešity, za čo môže aj prísny zákon o registrácii cirkví. Priznal, že v minulosti sa zo strany poslancov EP objavila aj kritika voči tomuto zákonu, ale nie pre moslimov, ale povahu samotného zákona.

 

Parlamentný výbor pre zahraničné veci rokoval v pondelok o susedskej politike EÚ, hosťami boli dvaja profesori Káhirskej univerzity. Kukan pripomenul, že k tejto politike patrí aj dimenzia južného susedstva. Únia sa v prístupe k desiatim krajinám severnej Afriky a Blízkeho východu snaží pomáhať, aj pomocou finančných programov, a vytvárať akési predpolie stability. Vývoj v tomto regióne po arabskej jari bol však pre EÚ poučením, že demokratické trendy nie sú vždy samozrejmé a že je potrebné realistickejšie hodnotiť očakávania a tiež dlhodobú finančnú podporu pre tieto krajiny.

 

Arabská jar spôsobila vlny utečencov, ktoré prekryli staršie vlny imigrácie. Kukan v tejto súvislosti upozornil, že pre EÚ je dôležité, aby prišelci mali možnosť integrovať sa a prijať hodnoty otvorenej spoločnosti. To sa však ani po dlhom čase celkom nepodarilo a mnohí moslimovia sa otvorene stavajú proti našim hodnotám a sú ochotní proti nim aj bojovať, o čom svedčí aj ich účasť na aktivitách IS.

"Naša korektnosť a slušnosť potom nie je namieste. Mnohí tvrdia, že máme byť ústretovejší a slušnejší. Ja tvrdím, že sme boli ústretoví a slušní dosť dlho a tie komunity sa spoločnosti nie vždy odvďačili," priznal Kukan. Východiskom je podľa neho regulácia prisťahovalectva, na čo už v jednej zo svojich rezolúcií upozornil europarlament - že treba prijímať imigrantov, ktorí sa budú riadiť princípmi a zákonmi, na ktorých je založená krajina, kde sa rozhodli usídliť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies