I. Mikloš: Rozpočet je reálny, Slovensko by si mohlo udržať dôveru trhov

NETKY.SK • 9 December 2011, 04:20 • 2 min
I. Mikloš: Rozpočet je reálny, Slovensko by si mohlo udržať dôveru trhov

I. Mikloš: Rozpočet je reálny, Slovensko by si mohlo udržať dôveru trhov

slovakia

left justify in out

img

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) ocenil, že Národnej rade (NR) SR sa dnes podarilo napriek ťažkej situácii krátko pred predčasnými voľbami schváliť rozpočet na budúci rok s plánovaným deficitom na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa vlastných slov ho považuje za reálny, pokiaľ však bude realita horšia ako prognóza, pripustil nutnosť dodatočných úsporných opatrení.
"Verím, že budú schválené aj ďalšie zákony, najmä ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti a že dodržíme deficit na tento rok na úrovni 4,9 %. Ak toto všetko bude splnené, mohlo by to znamenať, že dokážeme udržať dôveryhodnosť Slovenska v očiach trhov a zabezpečiť ďalšiu stabilizáciu verejných financií," uviedol na brífingu krátko po hlasovaní.
Rozpočet pre nepodporu štyroch zástupcov Obyčajných ľudí prešiel len vďaka opozičnému Smeru-SD, ktorého 17 poslancov sa hlasovania nezúčastnilo. Mikloš priznal, že takýto postup bol vopred dohodnutý, pričom však rokoval nielen so Smerom-SD, ale aj so SNS a Obyčajnými ľuďmi. "Snažili sme sa nájsť riešenie a toto bolo východisko, ku ktorému sme dospeli. Podporili sme uznesenie, ktoré navrhol pán poslanec Raši a na základe toho došlo k tomu záveru," vysvetlil.
Vytvorenie rezervy na financovanie zdravotníctva v objeme 50 miliónov eur, ktorú navrhol exminister zdravotníctva zo Smeru-SD Richard Raši, nezvyšuje podľa Mikloša deficit verejných financií a tieto peniaze sa použijú len vtedy, keď to bude nevyhnutné na vykrytie nedávnej dohody vlády s lekárskymi odborármi.
Ak realita budúci rok nebude horšia ako prognóza rezortu financií, plánovaný deficit 4,6 % by mal byť podľa ministra dodržaný aj bez ďalších opatrení. "Ak by náhodou realita mala byť horšia, predpokladám, že budú prijímané aj dodatočné opatrenia," avizoval Mikloš. Vláda, ktorá vzíde z marcových predčasných volieb, podľa neho bude musieť najneskôr do polovice budúceho roka pripraviť návrhy zákonov, ktorými by sa mal výrazne znižovať deficit predovšetkým v roku 2013, kedy sme sa zaviazali znížiť schodok pod 3 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies