BRATISLAVA – Na Silvestra čakáte priateľov a rodinu. Ak neviete čím ich pohostiť, alebo chcete nejakú zmenu, tu je pár receptov.
Jednohubky z nivy.
Suroviny:
100 g nivy, 16 koliesok salámu, múka, vajce, trošku mlieka, strúhanka, olej na vyprážanie
Príprava:
Nivu pokrájame na 16 rovnakých kociek, ktoré zabalíme do salámu, prepichneme špáradlom. Takto pripravené jednohubky obaľujeme v trojobale a vyprážame na oleji.
Nátierka na chlebíčky.
Suroviny:
3 uvarené mrkvy, 3 uvarené vajíčka na tvrdo, 3 sterilizované uhorky, 40 dkg jemnej salámy, 1 majonéza, 1 malý chren,
Príprava:
Do misky dáme majonézu a ostatné suroviny, ktoré sme nastrúhali na drobnom strúhadle. Všetko spolu dôkladne premiešame, dochutíme soľou a mletým korením. Natierame na sendvič, zdobíme kolieskom paradajky.
Nátierka na jednohubky z údeného syra.
Suroviny:
100 g masla, 2 žĺtky z vajíčok uvarených na tvrdo, 300 g údeného syra, čerstvá pažítka
Príprava:
Maslo a žĺtky spolu rozotrieme, pridáme nastrúhaný syr a dobre premiešame. Dochutíme soľou, natierame na kolieska rožkov, posýpame nakrájanou pažítkou.
Nátierka z treščej pečene.
Suroviny:
100 g masla, 1 konzerva treščej pečene, 3 dcl mlieka, 1 PL hrubej múky, 1 cibuľa, trošku citrónovej šťavy,
Príprava:
Z mlieka a múky uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí zmiešame s maslom, treščou pečeňou a nakrájanou cibuľou. Zmiešame, dochutíme soľou, citrónovou šťavou a natierame na sendvič.
Syrové jednohubky.
Suroviny:
2 balíčky malých syrových sušienok, 100 g masla, 100 g strúhaného ementálu. 3 PL kyslej smotany,
Príprava:
Maslo, ementál a smotanu vymiešame do peny. Touto nátierkou spájame jedno hubky, potierame aj vrch, zdobíme orieškom.
Šunkové jednohubky.
Suroviny:
5 plátkov šunky, 2 roztierateľné syry, 3 PL chrenu, 3 rožky,
Príprava:
Syr zmiešame s chrenom, natierame na šunku a zvinieme do rolády. Dáme stuhnúť do chladničky, krájame na kolieska, ukladáme na kolieska rožkov.
Vajíčkový aspik.
Suroviny:
5 na tvrdo uvarených vajíčok, 3 sterilizované uhorky, 1 kapia v oleji, 1 cibuľa, 1,5 dcl vody, 15 g želatíny čírej, 1 PL octu, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL horčice, 250 g majonézy,
Príprava:
Želatínu pripravíme podľa návodu. Vajíčka, uhorky, kapiu a cibuľu nakrájame, dáme do misy, pridáme ostatné ingrediencie, zalejeme pripravenou želatínou a zamiešame. Formu na srnčí chrbát vylejeme studenou vodou, nalejeme pripravenú zmes a dáme stuhnúť do chladničky.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies