BRATISLAVA – Vďačná sýta polievka, ktorú varili ešte naše babičky. Je nie len hustá, ale vďaka svojmu zloženiu aj výživná.
Hŕstková polievka:
Suroviny pre 4 osoby:
1 balíček hŕstky(je tam fazuľa, šošovica, hrach, krúpy), 2 mrkvy, 1 petržlen, ½ kalerábu, olej, soľ, vegeta, 2 PL hladkej múky, 1 PL mletej sladkej papriky,
Príprava:
1. Zmes na hŕstku si namočíme najlepšie na noc.
2. Na druhý deň vodu zlejeme, dáme novú a varíme tak do polo mäkka. Potom pridáme očistenú, na kocky nakrájanú zeleninu, soľ, vegetu a dovaríme.
3. Z múky a mletej papriky pripravíme na oleji zápražku, pridáme ju do polievky, necháme prejsť varom, dochutíme a odstavíme.
Pečené kuracie stehná.
Suroviny pre 4 osoby:
4 kuracie stehná, olej, soľ, majorán, mletá sladká paprika, prelisovaný cesnak,
Príprava:
1. Do oleja pridáme soľ, majorán, mletú papriku, prelisovaný cesnak. Touto marinádou dobre potrieme kuracie stehná. Uložíme ich na pekáč, podlejeme zvyšnou marinádou a trochou vody.
2. Upečieme.
Podávame s ryžou a kompótom.
Prajeme dobrú chuť.